Vijest
Dobrodošli na stranicu Županijskog suda u Rijeci !
OBAVIJEST

ŽUPANIJSKI SUD U RIJECI
URED PREDSJEDNIKA 
 


                                                                 P O Z I V

Vijeće Europe i Europska komisija ustanovile su Europski dan pravosuđa 2003.g. koji se tradicionalno obilježava 25. listopada.

Svrha je upoznavanje građana s funkcioniranjem pravosudnog sustava i putem edukacije približavanje cijelog sustava široj javnosti.

U tom kontekstu u Županijskom sudu u Rijeci  Europski dan pravosuđa biti će organiziran za četvrtak 25. listopada 2018. godine od 09,00 – 15,00 sati.

Zainteresirani će moći, prijavom na ulasku u zgradu suda u ulici Žrtava Fašizma br. 7. organizirano razgledati sud i njegove prostore uz osiguranu stručnu pratnju.

Oni koji planiraju grupni posjet potrebno je da svoj dolazak unaprijed najave (kako bi se odredilo točno vrijeme njihovog dolaska u tijelo) radi izbjegavanja stvaranja gužve i čekanja, te će istima biti omogućeno postavljanje pitanja, utisaka, dojmova, prijedloga, komentara ili preporuka pisanim putem.

Pravni savjeti ili odgovori na pitanja vezana uz stanje konkretnih predmeta nisu dio navedene manifestacije te se ne preporuča davanje istog niti građanima, niti medijima.

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu ovome pozivu ili da se jave na adresu elektroničke pošte ured.predsjednika@zsri.pravosudje.hr  ili na tel. 051/355-503, 051/355-555, fax broj 051/336-924.

Pozivaju se i predstavnici sredstava javnog informiranja da se najave radi mogućnosti održavanja neposrednog kontakta i razgovora s članovima čelništva Županijskog suda u Rijeci te kako bi isti bili upoznati sa ciljem akcije, a osim navedenog biti će im omogućeno i razgledavanje pravosudnog tijela te postavljanje pitanja.

 

Priopćenje od 14. travanj 2017.g.

Radi interesa javnosti objavljujemo presudu i rješenje Poslovni broj 29 Gž-881/2016-3

u integralnom tekstu

 

Presuda i rješenje

PRIOPĆENJE
Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 26. studenog 2016. godine dostavilo sucu istrage ovog suda prijedlog da se protiv osum. S.S. odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a u postupku koji se protiv osumnjičenice vodi zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava i kaznenog djela tjelesne ozljede.
Odlučujući o prijedlogu, sudac istrage zaključio je da se svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza propisanima Zakonom, pa je odbio prijedlog državnog odvjetnika za određivanje istražnog zatvora, a osumnjičenici naložio obveze redovitog javljanja policiji jednom tjedno, zabranu približavanja i uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze sa mlt. oštećenicom, te mjeru opreza udaljenja iz doma.
PRIOPĆENJE od 23. kolovoza 2016.g
Sutkinji istrage Kseniji Zorc, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv I-okr. JOSIPA ĆULUMOVIĆA, rođenog 1993.g., i II-okr. VELJKA VLAHOVIČA rođenog 1985.godine, oboje iz Rijeke, državljana Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da su počinili šest kaznenih djela razbojništva i tri kaznena djela teških krađa.

Protiv oboje okrivljenika je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Određena je i visina jamstva koja može zamijeniti istražni zatvor u odnosu na I-okr. Josipa Ćulumovića u iznosu od 550.000,00 kuna a za II-okr. Veljka Vlahoviča u iznosu od 350.000,00 kuna, a polaganje jamčevine se može sastojati u polaganju gotovog novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti ili drugih pokretnina veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jamstva na nekretnine osobe koja daje jamstvo.
PRIOPĆENJE od 03. veljače 2016.g.


Sucu istrage Vladi Bosneru, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika BRIGITE ANDRIĆ, rođene 1968.g., s prebivalištem u Delnicama- Dedin, ANTA ANDRIĆA, rođenog 1960.g., s prebivalištem u Delnicama-Dedin i DEMUŠA LITANJE, rođenog 1958.g., s prebivalištem u Zapolju Brodskom- Lučice, svi državljani Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo sprječavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 1. Kaznenog zakona.

Protiv osumnjičenika je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Određena je i visina jamstva koja može zamijeniti istražni zatvor u iznosu od po 30.000,00 kuna za svakog od osumnjičenika.