22. veljače 2017.
Osijek, 22. veljače 2017. godine
 
Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku jučer je priveden kao osumnjičenik muškarac, državljanin RH, u dobi od 59 godina, s područja Đakova, kojem je nakon provedenog ročišta određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.
 
Za navedenog je utvrđena osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te tri kaznena djela prijetnje, sve na štetu službenika Grada Đakova, Ispostave Savjetodavne službe Podružnice osječko-baranjske županije i Poslovnice FINA.
 
Istražni zatvor mu je određen zbog postojanja osnove sumnje i zbog opravdane bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti isto ili teže kazneno djelo kojim prijeti.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
10. veljače 2017.
Osijek, 10. veljače 2017. godine
 
U večernjim satima 9. veljače 2017. g. privedene su dežurnom sucu istrage za mladež Županijskog suda u Osijeku dvije osumnjičene ženske osobe, državljanke RH, od kojih je jedna maloljetna, s prijedlogom državnog odvjetništva da se održi dokazno ročište i ispita osm. maloljetna osoba, te nakon toga provedu ročišta po prijedlozima za određivanje istražnog zatvora protiv maloljetne osm. osobe, i protiv punoljetne osm. osobe.
 
Nakon provedenih ročišta sudac istrage za mladež je prihvatio kao osnovan prijedlog državnog odvjetništva te odredio istražni zatvor prema osumnjičenim osobama u trajanju od mjesec dana, time da maloljetna osoba mora biti smještena u zatvorenu zavodsku ustanovu, s određenim uvjetima predviđenim za maloljetne osobe.
 
Osumnjičenicima se stavlja na teret osnovana sumnja da su zajednički po dogovoru unatrag godinu dana na području grada Osijeka, na identičan način u 19 navrata provaljivali u stanove i kuće građana te odnosili zlatninu i druge vrijedne predmete, u sveukupnoj vrijednosti od oko 90.000,00 kuna.
 
Istražni zatvor je određen zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela produženog kaznenog djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. t. 1 u svezi čl. 229. st. 3., čl. 228. st. 1., te čl. 52. st. 1. KZ/11, te zbog bojazni od utjecaja na svjedoka koji nije ispitan u svezi prodaje zlata i zbog bojazni od uništavanja, sakrivanja dokaza i tragova važnih za ovaj kazneni postupak.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
30. siječnja 2017.
Osijek, 30. siječnja 2017. godine
 
Danas je na Županijskom sudu u Osijeku, predsjednik vijeća kojem je dodijeljen u rad kazneni predmet protiv I-opt. Milana Pernara, II-opt. Zdravka Mamića, III-opt. Zorana Mamića i IV-opt. Damira Vrbanovića, održao pripremno ročište povodom potvrđene optužnice USKOK-a, na kojem su stranke obrazložile dokazne prijedloge čije izvođenje predlažu na raspravi, uz očitovanje o tim prijedlozima suprotnih strana, te je određen redoslijed dokaza koje namjeravaju izvesti prilikom rasprave, nakon čega je predsjednik vijeća nalogom odredio raspravu sa slijedećim dnevnim rasporedom:
 
- 27. i 28. travnja 2017.g.,
- 8., 9., 22. i 23. svibnja 2017. g.,
- 5., 6., 12. i 13. lipnja 2017. g.
- 3., 4., 10. i 11. srpnja 2017. g.
- 11. i 12. rujna 2017. g.,
 
na koje rasprave će se pozvati predloženi svjedoci i vještaci po rasporedu koje predloži zamjenik ravnatelja USKOK-a.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. siječnja 2017.
Osijek, 27. siječnja 2017. godine
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je, nakon provedenog ročišta, istražni zatvor protiv troje osumnjičenika, dvije muške i jedne ženske osobe, državljana RH, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ/11.
 
Osumnjičenicima se stavlja na teret da su na poticaj ženske osobe, dvije muške osobe u listopadu 2016. g. u Budrovcima, nakon primjene fizičke sile nad oštećenikom, istom iz kuće uzeli novce i to 2.650,00 eura i 2.500,00 kuna, pištolj i bankovne kartice.
 
Istražni zatvor je određen u trajanju od mjesec dana od bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoka.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
22. prosinca 2016.
Osijek, 22. prosinca 2016. godine
 
Županijski sud u Osijeku, danas je zaprimio kazneni predmet Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, zajedno s podignutom optužnicom protiv I-okr. M.D. i dr. (ukupno 52 okrivljenika), sve hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju, te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i zlouporabu osiguranja i prijevaru.
 
Nakon što zaprimljeni spis na sudu dobije svoj sudski broj, elektronskim putem odredit će se sudac kaznenog odjela, koji će kao predsjednik optužnog vijeća, ispitati optužnicu bez odgode, odnosno da li je optužnica propisno sastavljena, podnijeta od ovlaštenog tužitelja i u roku, sve u smislu čl. 344. ZKP/08. Nakon što predsjednik optužnog vijeća završi prethodno ispitivanje optužnice, te utvrdi da je propisno sastavljena, istu dostavlja svim optuženicima uz pouku o pravu na odgovor.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
29. studenoga 2016.
Osijek, 29. studenoga 2016. godine
 
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku danas je donijelo odluku kojom je potvrdilo optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, br. K-US-203/15. od 26. travnja 2016. g., protiv:
 
- I-okr. Milana Pernara, zbog kaznenih djela iz točke 1) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – primanje mita iz čl. 293. st. 1. KZ/11., zbog kaznenih djela iz točke 2) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporaba položaja i ovlasti u pokušaju iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 34. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – primanje mita iz čl. 293. st. 1. KZ/11., sve u svezi čl. 51. KZ/11;
- II-okr. Zdravka Mamića, zbog kaznenog djela iz točke 3) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11., zbog kaznenog djela iz točke 4) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11., sve u svezi čl. 51. KZ/11;
- III-okr. Zorana Mamića, zbog kaznenih djela iz točke 1) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 37. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – davanje mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11., zbog kaznenih djela iz točke 2) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 37. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – davanje mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11., zbog kaznenog djela iz točke 3) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ/11., a sve u svezi čl. 51. KZ/11;
- IV-okr. Damira Vrbanovića, zbog kaznenog djela iz točke 3) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11.
 
Nakon što stranke dobiju pismeni otpravak rješenja o potvrđivanju optužnice, predmet će se dostaviti Kaznenoj pisarnici suda, radi dodjeljivanja kaznenog predmeta raspravnom sucu koji je na redu za dobivanje predmeta.
 
O datumu zakazivanja pripremnog ročišta javnost će biti pravovremeno obaviještena.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
17. studenoga 2016.
Osijek, 17. studenoga 2016. godine
 
Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je danas odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, protiv jedne muške osobe, stare 61 godine, državljanina R. Bugarske, zbog bojazni od bijega i ponavljanja kaznenog djela.
 
Osnovano se sumnjiči da je ostvario zakonska obilježja kaznenog djela – počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. st. 1. toč. 4. u svezi s kaznenim djelom neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ/11, jer je u njegovom preuređenom vozilu pronađeno 60 paketa s materijom nalik na drogu heroin, u ukupnoj težini od oko 32.560 kg, čija vrijednost je na tržištu Zapadne Europe oko 650.000,00 eura.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
9. studenog 2016.

9. studenog 2016.

 
Dežurni sudac istrage, nakon provedenog ročišta, rješenjem je odredio istražni zatvor protiv osm. M. Š. (23 g.), zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz čl. 111. st. 1. toč. 2. KZ-a na štetu malodobne osobe.

 
Istražni zatvor mu je određen u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od utjecaja na svjedoka i zbog težine kaznenog djela i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

  
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku 
Miroslav Rožac

2. studenoga 2016.
Osijek, 2. studenoga 2016. godine
 
Sudac istrage, dana 31. listopada 2016. g., odredio je nakon provedenog ročišta istražni zatvor protiv dvije muške osobe u dobi od 55 i 38 godina, državljana R. Bugarske, u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od bijega i ponavljanja kaznenog djela.
 
Osnovano se sumnjiče da su u sastavu dobro organizirane skupine koja se udružila s ciljem kupovine, transporta, posebno preuređenim vozilom te daljnje preprodaje droge heroin na tržištu zemalja EU, te da su ostvarili zakonska obilježja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
Dani otvorenih vrata sudova

 

O B A V I J E S T
 


      Obavještavamo vas da će se manifestacija "Dani otvorenih vrata" povodom Europskog dana pravosuđa na Županijskom sudu u Osijeku i Općinskom sudu u Osijeku održati dana 3. studenog 2016. godine od 9,00 - 14,00 sati. Kako se prostor Županijskog suda u Osijeku i Općinskog suda u Osijeku nalaze u istoj zgradi organizirat ćemo dane otvorenih vrata zajedno, te će toga dana zainteresirani moći istodobno posjetiti oba suda.
      Rasporediti ćemo djelatnike koji će biti zaduženi za pomoć u razgledavanju prostorija suda, ali i djelatnike koji će obaviti određene prezentacije.
 

 

PLAN OBILJEŽAVANJA MANIFESTACIJE