28. ožujka 2014.
Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku, dana 27. ožujka 2014. g., privedeni su uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora od strane ŽDO u Osijeku, petero osumnjičenika, od kojih su tri ženske osobe a dvije muške osobe s područja grada Osijeka, državljani RH, zbog osnovane sumnje da su u nekoliko mjeseci organizirali nabavku i prodaju na području grada Osijeka sintetičku drogu MDPV u količinama od 5. i 50. grama. Zbog osnovane sumnje na neovlaštenu proizvodnju i promet drogama iz čl. 190. st. 2. i 4. KZ/11, istima je sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela. Navedena droga MDPV nalazi se na Popisu psihotropnih tvari i biljaka Odjeljak I. Popisa droga, psihotropnih tvari i biljaka i radi se o derivatu morfija koji je 8. do 10. puta jači od navedene droge i smatra se jeftinijom zamjenom za heroin. Navedenu drogu u praksi znaju zvati „krokodil“ ili „ruska droga“ te se smatra zbog posljedica konzumiranja veoma opasnom drogom.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
25. ožujka 2014.
Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku, dana 24. ožujka 2014. g., privedeni su uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora od strane DORH-a USKOK-a, dva djelatnika Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Osijeku, protiv kojih je prethodno donijeto rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ/11 i krivotvorenje službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ/11, u svojstvu zemljišno-knjižnog referenta.
 
Nakon provedenog ročišta sudac istrage je odredio istražni zatvor prema okrivljenicima zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koji nisu ispitani a vezano uz sporne zemljišno-knjižne predmete. Istražni zatvor je određen u trajanju od mjesec dana te je određeno i jamstvo kao zamjena za istražni zatvor u iznosu od po 60.000,00 kuna.
 

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
7. ožujka 2014.
U prostorijama Županijskog suda u Osijeku (ovalna dvorana, I.kat) danas 7. ožujka 2014. g. oko 11,45 sati održati će se konferencija za medije, povodom prijedloga DORH-a USKOK-a za određivanje istražnog zatvora vezano za djelatnicu Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, te današnje odluke suda o tome.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. veljače 2014.
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku na svojoj sjednici rješenjem je kao osnovanu potvrdilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku protiv okr. Davora Čizmoka, koji se tereti za dva kaznena djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 4. i čl. 91. toč. 5. KZ/97, te protiv okr. Damira Handanovića, koji se tereti za dva kaznena djela i to poticanja na teško ubojstvo iz čl. 91. toč. 4. u svezi čl. 37. st. 1. KZ/97 i za kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – međunarodne prostitucije iz čl. 178. st. 1. KZ/97.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
20. veljače 2014.

Vrhovni sud RH svojom odlukom – rješenjem broj Kž-Eun-8/2014 potvrdilo je odluku Županijskog suda u Osijeku, broj Kv-Eun-2/2014 od 22. siječnja 2014. godine, kojom se odobrila predaja D.V., državljanina RH, nadležnim pravosudnim tijelima SR Njemačke – Zemaljskom sudu u Ulmu, radi vođenja kaznenog postupka protiv navedenog, a zbog kaznenog djela silovanja iz čl. 177. Kaznenog zakonika SR Njemačke.
 

Predaju tražene osobe temeljem pravomoćnog rješenja, izvršit će Ured S.I.Re.N.E. MUP-a RH u dogovoru s nadležnim tijelima SR Njemačke.
 

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

5. veljače 2014.

Vijeće Županijskog suda u Osijeku, pod svojim brojem Kv-Eun-4/2014., donijelo je nepravomoćno rješenje kojim je temeljem Europskog uhidbenog naloga Općinskog suda u Pećuhu, R. Mađarska odobrilo predaju tražene osobe I. G., s prebivalištem u R. Mađarska, a privremenim boravištem u Osijeku, zbog kaznenih djela teških krađa i prijevare. Ujedno je protiv navedenog produljen istražni zatvor do izvršenja rješenja o predaji. O eventualnoj žalbi tražene osobe i njegova branitelja odlučuje Vrhovni sud.

 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

3. veljače 2014.
28. siječnja 2014.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku odlučujući o predmetu Europskog uhidbenog naloga Zemaljskog suda u Ulmu u SR Njemačkoj, donio je nepravomoćno rješenje, kojim se odobrava predaja tražene osobe D.V. državljanina RH, s prebivalištem iz Vodica, zbog kaznenog djela silovanja iz čl. 177. Kaznenog zakona SR Njemačke. Na to rješenje nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a o njoj odlučuje Vrhovni sud RH. Tražena osoba se protivila predaji.

 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

21. siječnja 2014.
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je danas odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika iz bliže okolice Osijeka, a u svezi teške prometne nesreće koja se dogodila 19. siječnja 2014. g. oko 23,38 sati u Osijeku, na raskrižju Ulica Ivana Gundulića i Ulice Sv. Roka, kada je svojim vozilom na obilježenom pješačkom prijelazu naletio na tri mlt. djevojke, pri čemu je jedna zadobila teške i po život opasne tjelesne ozljede a druge lakše.
 
Kako još nisu ispitani svjedoci - očevici prometne nesreće te da je osumnjičenik višestruko prijavljivan i kažnjavan za prometne prekršaje kao i vožnju pod utjecajem alkohola, određen mu je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke očevice i zbog ponavljanja djela.

 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
17. siječnja 2014.
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku rješenjem broj KOV-US-16/2013. potvrdilo je optužnicu DORH-a USKOK-a, broj K-US-274/2011. od 8. svibnja 2012.g, na svojoj sjednici održanoj 14. siječnja 2014.g, a protiv 35 optuženika državljana RH i BiH, zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl 337 KZ-a, izbjegavanje carinskog nadzora iz čl.298 KZ-a i dr. zaključujući da postoji osnovana sumnja da su optuženici počinili kaznena djela za koja se terete optužnicom, odnosno da dokazi prikupljeni u prethodnom postupku ukazuju na visok stupanj vjerojatnosti da su isti počinili ta kaznena djela.
Na istoj sjednici na kojoj je potvrđena optužnica, zamjenik ravnatelja USKOK-a, optuženici i njihovi branitelji i to 18.opt. Hasan Kahrić, 32.opt. Dražen Abramović i 34opt. Ivan Bonić predali su pisanu izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka, gdje je optužno viječe utvrdilo, da su stranke i branitelji opt. suglasni u odnosu na sadržaj izjave da se smatraju krivima za kaznena djela iz optužnice i da su se stranke sporazumjele o kaznenoj sankciji i troškovima kaznenog postupka, pa je viječe donijelo nepravomoćnu presudu na temelju sporazuma stranaka, kojom je 18opt. izrečena kazna zatvora u trajanju 6.mjeseci, sa rokom provjeravanja od 2.god, 32.opt. izrečena kazna zatvora u trajanju od 4.mjeseca, sa rokom provjeravanja od 1.god, dok je 34.opt. izrečena kazna zatvora u trajanju od 6.mjeseci sa rokom provjeravanja od 1.god. Na ovu presudu nezadovoljne stranke mogu izjavit žalbu Vrhovnom sudu RH.
Glasnogovornik suda
Miroslav Rožac