Rasprave će se održavati u dvoranama prema rasporedu na ploči suda na prvom katu
24. veljače 2020.
Osijek, 24. veljače 2020.
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je po prijedlogu DO USKOK-a nakon provedenog ročišta produljio istražni zatvor za dva mjeseca po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, zbog opravdane bojazni od ponavljanja djela, osmorici okrivljenika zbog osnovane sumnje da bi počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi kaznenog djela nedozvoljene trgovine.
 
Protiv okrivljenika protiv kojih je ranije određen istražni zatvor i drugih okrivljenika, ukupno 36 njih, provodi se istraga zbog kontinuirane nabave i daljnje prodaje velike količine duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
19. veljače 2020.
Osijek, 19. veljače 2020.
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku u tijeku dežurstva proveo je ročište povodom prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku radi određivanja istražnog zatvora stranom državljaninu, muškoj osobi u dobi od 45 godina, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv gospodarstva – izbjegavanje carinskog nadzora iz čl. 257. st. 1. KZ/11.
 
Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. ZKP/08 jer je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da bi navedeni pokušao unijeti u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu u skrivenom dijelu teretnog vozila – poluprikolice 56000 kutija cigareta bez nadzornih markica Republike Hrvatske, te zbog okolnosti da se radi o državljaninu Republike Srbije, te da je opisani način radnje izvršenja bio ustaljen radi šverca cigareta iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, na koji način je isti kao vozač po turi zarađivao 500,00 eura.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac14. veljače 2020.
Osijek, 14. veljače 2020.
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku povodom prijedloga ODO u Osijeku održao je ročište i prihvatio prijedlog, te odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika, državljanina RH, s područja Osijeka, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ/11, po zakonskom osnovu iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.
 
Provedenim ročištem utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičenik u dužem vremenskom razdoblju prodavao na području grada Osijeka drogu marihuanu, a pretragom kod istoga je pronađena droga nalik na drogu marihuanu, u količini od 7 kg i značajna svota novca, koja potječe od prodaje droge, za koju je preliminarnim testom potvrđeno da se radi o marihuani.
 
Rješenjem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. siječnja 2020.
Osijek, 27. siječnja 2020.
 
U kaznenom predmetu Županijskog suda u Osijeku, br. K-US-18/2019 prema potvrđenoj optužnici prema opt. Franji Luciću, zbog kaznenog djela iz čl. 294. st. 1. KZ/11 održana je danas rasprava pred uskočkim vijećem, a prema optužnici DO USKOK-a.
 
Zbog izmjena Zakona o kaznenom postupku, vezano za kazneno djelo iz čl. 294. st. 1. KZ/11, pripremno ročište nije trebalo održati, već je provedena prva rasprava, na kojoj je pročitana optužnica, a nakon toga se opt. Franjo Lucić izjasnio da se ne smatra krivim. U nastavku rasprave, započeto je izvođenje dokaza optužbe, odnosno reprodukcije audio snimke telefonskog razgovora, te su se optužba i obrana usaglasili oko izvođenja personalnih dokaza odnosno ispitivanja svjedoka u daljnjem tijeku postupka. Slijedeća rasprava je zakazana za 25. ožujka 2020. u 9,00 sati.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
24. siječnja 2020.
Osijek, 24. siječnja 2020.
 
Dana 23. siječnja 2020. dežurni sudac istrage je u tijeku dežurstva, po prijedlogu DO USKOK-a za određivanje istražnog zatvora, proveo ročište i nakon istoga prihvatio kao osnovan prijedlog, te odredio istražni zatvor protiv osmorice osumnjičenika, zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08.
 
Utvrđena je osnovana sumnja da bi osumnjičenici, državljani RH, s područja Osijeka, Zagreba, Slatine, koji su kao uhićeni dovedeni na Županijski sud u Osijeku, ostvarili zakonska obilježja kaznenih djela u okviru zločinačkog udruženja i počinili kazneno djelo nedozvoljene trgovine – "šverc duhana", koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financije Republike Hrvatske u količini od oko 10.652,00 kg sitno rezanog duhana, te time oštetili Državni proračun RH za najmanje 6.391.200,00 kuna.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
23. siječnja 2020.
Osijek, 23. siječnja 2020.
 
Na Županijskom sudu u Osijeku danas je objavljena presuda u kaznenom predmetu protiv I-opt. Vladimira Šišljagića i II-opt. Martina Marolina, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. KZ/97, kojom su presudom, u nedostatku dokaza, optuženici oslobođeni da bi počinili obilježja kaznenog djela za što su optuženi.
 
Presuda je nepravomoćna, te su stranke poučene o pravu na žalbu.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
5. prosinca 2019.
Osijek, 5. prosinca 2019.

Povodom prijedloga DO USKOK-a za određivanje istražnog zatvora, dežurni sudac istrage je u tijeku dežurstva 4. prosinca 2019. proveo ročište. Prijedlogom je zatraženo određivanje istražnog zatvora protiv četvorice muških osoba, državljana RH, te jednog državljanina R. Mađarske koji je nedostupan, a zbog osnovane sumnje da bi počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i kaznenog djela pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 328. st. 1. KZ/11 i čl. 265. st. 1. i 5. u vezi čl. 329. st. 1. i 3. KZ/11. Istražni zatvor je zatražen zbog bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na važne svjedoke koji imaju direktna saznanja o počinjenju kaznenih djela, a protiv nedostupne osobe i zbog bojazni od bijega.

Nakon provedenog ročišta sudac istrage prihvatio je kao osnovan prijedlog te odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana četvorici uhićenih državljana RH po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP/08, a nedostupnom državljaninu R. Mađarske po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 1., 2. i 3. ZKP/08.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
25. studenoga 2019.
Osijek, 25. studenoga 2019.
 
Nakon održane sjednice Optužnog vijeća u kaznenom predmetu br. Kov-Us-7/2019, Vijeće je prihvatilo osnovanost optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. K-US-276/2017 od 9. ožujka 2018., kojom je optužen okr. Franjo Lucić zbog kaznenog djela davanja mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11, te je navedenu optužnicu rješenjem potvrdilo.
 
Rješenje o potvrđivanju optužnice dostavit će se strankama, branitelju i oštećeniku, a optužnica s rješenjem o potvrđivanju i kaznenim predmetom USKOK-a dostavit će se Kaznenoj pisarnici Županijskog suda u Osijeku, radi dodjeljivanja u daljnji rad I-stupanjskom kaznenom sucu.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
25. studenoga 2019.
Osijek, 25. studenoga 2019.
 
Povodom prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, sudac istrage je nakon provedenog ročišta prihvatio i odredio produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika državljanina Republike Hrvatske, s prebivalištem u Slavonskom Brodu, protiv kojih se vodi istraga zbog kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 4. u svezi čl. 34. KZ/11 i kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. KZ/11, za iduća dva mjeseca jer istraga još nije dovršena, a nisu se promijenile okolnosti zbog kojih je prema navedenima određen istražni zatvor.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
19. studenoga 2019.
Osijek, 19. studenoga 2019.

Županijskom sudu u Osijeku danas je dostavljena optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku uz njihov kazneni predmet protiv okr. Andrije Drežnjaka, zbog osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela teških ubojstava iz čl. 111. toč. 1. i 4. KZ/11 na štetu dva djelatnika Centra za socijalnu skrb iz Đakova.

U podignutoj optužnici predloženo je optužnom vijeću Županijskog suda u Osijeku produljenje istražnog zatvora protiv okr. Andrije Drežnjaka iz zakonskih razloga iz čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. ZKP/08.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac