4. rujna 2015.
Osijek, 4. rujna 2015. godine
 
Županijski sud u Osijeku, Kaznena pisarnica OSKOK-a dana 3. rujna 2015. godine zaprimila je optužnicu i u prilogu kazneni predmet DORH-a USKOK-a, br. K-US-201/2013, gdje su optuženi trojica hrvatskih državljana i to: V.Š. (r. 1957.g.), M.M. (r. 1963.g.) te Z.M. (r. 1955.g.), zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti – zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4. KZ RH/97.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
31. kolovoza 2015.
Osijek, 31. kolovoza 2015. godine
 
Povodom prijedloga ŽDO u Osijeku održano je ročište, na kojem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv J.Đ., rođenog 1963. g., drž. RH, s područja Donjeg Miholjca, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 1. KZ/11, odnosno da je dana 28. kolovoza 2015. godine u svojoj kući sjekirom više puta udario po glavi ošt. Gorana Pataču, te mu nanio višestruke prijelome svoda i baze lubanje, od kojih je ozljeda preminuo. Osm. J.Đ. se na prvom ispitivanju branio pasivno pa je protiv njega prihvaćen prijedlog da se zbog utjecaja na svjedoke koji imaju određena saznanja o počinjenom djelu odredi istražni zatvor po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP/08, a isto tako i po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08 iz razloga što je do sada više puta kazneno i prekršajno prijavljivan za djela s elementima nasilja, te da je sklon alkoholu i sukobima i da je kritične zgode bio u alkoholiziranom stanju.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
28. kolovoza 2015.
Osijek, 28. kolovoza 2015. godine
 
Povodom prijedloga ODO u Osijeku održano je ročište, na kojem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv M.B., drž. RH, s područja Našica, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv života i tijela – prouzročenjem smrti iz nehaja, iz čl. 113. KZ/11, odnosno da je dana 22. kolovoza 2015. godine, nakon svađe sa oštećenikom Z.K., istoga gurnio, koji je od toga pao i udario u betonsku podlogu i zadobio teške ozljede glave s posljedicom smrti. Kako se izjava osm. razlikuje u pogledu bitnih okolnosti događaja od svjedoka očevidca, određen mu je istražni zatvor po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP/08 dok se ne ispita svjedok očevidac događaja.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. kolovoza 2015.
Osijek, 27. kolovoza 2015. godine
 
Povodom prijedloga ODO u Osijeku održano je ročište, na kojem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv N.P., rođenog 1969. g., iz Osijeka i N.B., rođenog 1985. g., iz Našica, zbog kaznenog djela iznude iz čl. 243. st. 3. KZ/11, koje djelo je izvršeno u pansionu „Lega Hous“ u Osijeku, prema oštećeniku J.J., pri čemu su istome nanijeli i tjelesne ozljede i uzeli određene vrijedne predmete, uz ozbiljnu prijetnju oštećeniku. Navedene osobe su višestruko osuđivane, zbog čega su ispunjeni zakonski razlozi da se zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela odredi istražni zatvor.
 
Povodom europskog uhidbenog naloga Državnog odvjetništva iz Münchena, nakon što je iz R. Srbije u R. Hrvatsku ušla tražena osoba D.Š., rođena 1980. g., s fiktivnim prebivalištem u Bilju, vezano za kazneni postupak koji vodi to odvjetništvo, zbog kaznenog djela oduzimanja malodobnog djeteta iz čl. 235. st. 2. KZ SR Njemačke, u RH kazneno djelo oduzimanje djeteta iz čl. 174. st. 2. KZ/11, određen je istražni zatvor radi predaje jer su ispunjeni svi zakonski uvjeti iz domaćeg zakonodavstva. Tražena osoba je pristala na predaju te je u skraćenom postupku donijeto rješenje kojim se odobrava predaja tražene osobe D.Š. Državnom odvjetništvu u Münchenu.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
24. kolovoza 2015.
Osijek, 24. kolovoza 2015. godine
 
Povodom prijedloga ŽDO u Osijeku održano je ročište, na kojem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv drž. RH, starog 47 godina, s područja Našica, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva iz čl. 230. st. 1. i 2. KZ/11, na štetu TD INA Osijek-Petrol iz Osijeka. Navedenom se stavlja na teret da je dana 22. kolovoza 2015. godine u 13,45 sati u Đurđenovcu, na benzinskoj postaji uz prijetnju noža od djelatnika pumpe uzeo 12.000,00 kuna, tri upaljača marke „Unilite“ i dvije kutije cigareta „Marlboro“, sve u vrijednosti od 12.067,00 kuna.
 
Osumnjičeniku je određen istražni zatvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, iz razloga što je osuđivan, te zbog činjenice da je bez prihoda i stalnog zaposlenja i što mu je motiv počinjenja kaznenog djela bilo upravo njegovo materijalno stanje.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
21. kolovoza 2015.
Osijek, 21. kolovoza 2015. godine
 
Povodom prijedloga ODO u Osijeku održano je ročište, na kojem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv državljanina R. Mađarske, iz Siklosa, starog 45 godina, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela protiv imovine i to kazneno djelo krađe iz čl. 228. st. 1. KZ/11 i kazneno djelo teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1. u svezi čl. 228. st. 1. KZ/11, na području Donjeg Miholjca.
 
Osumnjičeniku je određen istražni zatvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, a iz razloga što je u R. Mađarskoj osuđivan zbog kaznenog djela krađe.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
19. kolovoza 2015.
Osijek, 19. kolovoza 2015. godine
 
Povodom prijedloga ODO u Osijeku održano je ročište, na kojem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv hrvatskog državljanina iz okolice Osijeka, starog 32 godine, zbog osnovane sumnje da je počinio u vremenskom razdoblju od kolovoza 2010. do konca lipnja 2015. godine osam kaznenih djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ/11, na štetu građana obećavajući im ugradnju PVC stolarije i pri tome uzimajući im unaprijed novac, koju nikad nije isporučio, ugradio niti vratio novac.
 
Osumnjičeniku je određen istražni zatvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, zbog brojnosti kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, te zbog činjenice da je dva puta pravomoćno osuđen presudama općinskih sudova za identičnu inkriminaciju, te što je ova nova kaznena djela učinio u roku provjeravanja odnosno kušnje i činjenice da su u tijeku još dva kaznena postupka pred Općinskim sudom u Osijeku i Sisku, zbog kaznenog djela prijevare.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
17. srpnja 2015.
Osijek, 17. srpnja 2015. godine

Vrhovni sud RH je povodom izjavljenih žalbi stranaka u kaznenom predmetu tzv. „Sibinj“, u postupku protiv I-opt. Ivice Batinića i dr., donio presudu i rješenje br. Kž-Us-142/2014 i dostavio cjelokupni spis Županijskom sudu u Osijeku, br. K-Us-12/2012.

U izreci svoje odluke pod toč. I/ Vrhovni sud RH je rješenjem ukinuo presudu Županijskog suda u Osijeku i predmet uputio I-stupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku pred potpuno izmijenjenim vijećem. Ukinute su toč. 1, 2. i 3. presude Županijskog suda u Osijeku, a povodom prihvaćenih žalbi opt. Ivice Batinića, opt. Ivana Miškovića, opt. Mladena Kruljca, opt. Ivana Rimca, opt. Željka Galića, opt. pravne osobe „V.A.M.-ing.“ d.o.o. i opt. pravne osobe „Vukojević gradnja“ d.o.o. i djelomično prihvaćene žalbe opt. Zdravka Sočkovića.

Pod toč. II/ izreke Vrhovni sud RH je povodom žalbe opt. Zdravka Sočkovića, a po službenoj dužnosti, preinačio I-stupanjsku presudu u pravnoj oznaci djela u odnosu na kazneno djelo opisano pod toč. 4. izreke I-stupanjske presude te je navedenom opt. Vrhovni sud RH izrekao da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ/11, a u toč. III/ izreke Vrhovni sud RH je zbog svojih odluka opisanim pod toč. I/ i II/ preinačio presudom pobijanu presudu u svezi toč. 4. izreke I-stupanjske presude u odluci o kazni, tako da je opt. Zdravko Sočković sada pravomoćno osuđen za navedeno kazneno djelo na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, te mu je izrečena uvjetna osuda tako da se kazna zatvora na koju je osuđen neće izvršiti ako u trajanju od jedne godine ne počini novo kazneno djelo. Time je za to kazneno djelo u odnosu na opt. Zdravka Sočkovića potvrđena I-stupanjska presuda i ista je u tom dijelu pravomoćna.

U ostalom dijelu gdje je rješenjem ukinuta I-stupanjska presuda slijedi ponovno suđenje na Županijskom sudu u Osijeku.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
10. srpnja 2015.

Osijek, 10. srpnja 2015. godine
 
Vijeće Županijskog suda u Osijeku danas je izreklo nepravomoćnu presudu opt. Miloradu Momiću, kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona RH, počinjenog u R BiH, na mjestu zv. „Godinjske bare“, gdje je kao pripadnik paravojne postrojbe „Škorpioni“ ostvario obilježja navedenog kaznenog djela.
 
Oglašen je krivim da je dana 16. i 17. srpnja 1995. godine sa svojom paravojnom postrojbom „Škorpioni“, pridruženoj vojnoj formaciji u sastavu Vojske Republike Srpske protiv oružanih snaga Armije BiH sa pripadnicima svoje postrojbe, nakon što su preuzeli šest osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice mlt. Dinu Salihovića, mlt. Safeta Fejzića, mlt. Azmira Alispahića, Jusu Delića, Smajila Ibrahimovića i Sadika Salkića, koji su ranije lišeni slobode, a po osvajanju UN-ove „zaštićene zone – Srebrenica“, postupajući po naređenju zapovjednika „Škorpiona“ Slobodana Medića, zajedno s Perom Petraševićem, Branislavom Medićem i Slobodanom Davidovićem pucao iz vatrenog oružja u leđa svezanih uhićenika te tako lišili života četvoricu njih, a preostaloj dvojici naredili da tijela ubijenih prenesu u spaljenu vikendicu Hasana Zvizdića da bi potom ovoj dvojici naredili da u navedenoj vikendici legnu s licem prema tlu, te i njih lišili života pucajući im iz vatrenog oružja u leđa i glave, nakon čega je Darko Milković pripadnik Škorpiona po naređenju Slobodana Medića leševe polio benzinom i zapalio ih.
 
U konkretnom slučaju optuženik je kršeći pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog Protokola uz Ženevsku konvenciju o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol II), ostvario sva zakonska obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona RH.
 
Presuda je nepravomoćna i protiv iste opt. Milorad Momić ima pravo žalbe Vrhovnom sudu RH, a po osnovu čl. 123. st. 2. ZKP/08 zbog visine izrečene kazne zatvora istom je produljen istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

1. srpnja 2015.
Osijek, 1. srpnja 2015. godine
 
Županijski sud u Osijeku zaprimio je presudu i rješenje Vrhovnog suda RH, br. I Kž-200/2015, od 9. lipnja 2015. godine, kojom je pod toč. I/ izreke djelomično prihvatio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i rješenjem ukinuo pobijanu presudu Županijskog suda u Osijeku, br. K-16/2014, u odnosu na opt. Davora Čizmoka, radi kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 4. KZ/97, te kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 5. KZ/97, opisano pod točkama 1. i 2. u izreci pobijane presude Županijskog suda u Osijeku i u odnosu na opt. Damira Handanovića, radi kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 4. u svezi čl. 337. KZ/97. Vrhovni sud RH u svojoj odluci je naveo da se predmet u tom dijelu upućuje Županijskom sudu u Osijeku na ponovno suđenje iz razloga što je žalbeno vijeće utvrdilo da je žalba državnog odvjetnika zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka u svezi toč. 1. i 2. izreke pobijane presude osnovana, odnosno da u pobijanoj presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama i da su razlozi navedeni u obrazloženju pobijane presude potpuno nejasni.
 
Pod toč. II/ izreke Vrhovni sud RH je potvrdio dio presude kojom je opt. Damir Handanović oglašen krivim zbog kaznenog djela međunarodne prostitucije iz čl. 178. st. 1. KZ/97 i odbio žalbu državnog odvjetnika zbog odluke o kazni, kojom je navedeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, a iz razloga što su žalbeni navodi u tom dijelu izreke presude neosnovani.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac