16. lipnja 2017.
Osijek, 16. lipnja 2017. g.
 
Na Županijski sud u Osijeku, sucu istrage je u srijedu privedeno 7 okrivljenika, od ukupno 14 okrivljenika, protiv kojih je DO USKOK iz Osijeka donio rješenje o provođenju istrage zbog kaznenih djela kazneno djelo zločinačko udruženje, opisano u čl. 328. st. 1. KZ/11 i kazneno djelo počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, opisano u čl. 329. st. 1. toč. 2. u vezi s čl. 326. st. 1. KZ/11.
 
Predloženo je za privedene određivanje istražnog zatvora po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08 zbog bojazni od daljnjeg činjenja navedenih kaznenih djela, a protiv jednog okrivljenika koji je stranac, i po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08 zbog bojazni od bijega s područja RH.
 
Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedloge i odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da su okrivljenici organizirano i ukupno u 13 navrata ilegalno prebacili na teritorij RH 88 stranih državljana, pri čemu su ostvarili za sebe protupravnu imovinsku korist od najmanje 60.000,00 eura.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
13. travnja 2017.
Osijek, 13. travnja 2017. g.
 
DO USKOK predložilo je 12. travnja 2017. g. dežurnom sucu istrage određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika, od kojih je jedan nedostupan, zbog osnovane sumnje iz rješenja o provođenju istrage, da su počinili kaznena djela zločinačko udruženje, te kaznena djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, te je nakon provedenog ročišta sudac istrage prihvatio prijedlog kao osnovan i utemeljen na zakonu, pa je rješenjem odredio protiv svih istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od ponavljanja kaznenih djela, te utjecaja na svjedoke i supočinitelje, a u odnosu na okrivljenika koji je nedostupan, iz razloga što je u bijegu.
 
DO USKOK je sucu istrage podnijelo osam prijedloga za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi, protiv okrivljenika i povezanih osoba, gdje je donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika, te rješenje o istražnom zatvoru protiv 13 okrivljenika.
 
Povodom navedenih prijedloga podnijetih radi osiguranja tražbine RH, radi oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi, sudac istrage je utvrdio osnovanost istih prijedloga, kao i zakonsku utemeljenost, pa je rješenjima odredio privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi na imovini kod osam okrivljenika iz tog kaznenog predmeta, tako da se privremeno onemogućava raspolaganje ili otuđenje nekretnina, pokretnina, novčanih sredstava te dionica na ime okrivljenika ili povezanih osoba. Temelj za navedena rješenja su osnovana sumnja koja proizlazi iz rješenja o provođenju istrage, prema kojima su okrivljenici osnovano sumnjivi da su oštetili Državni proračun za najmanje 34,4 milijuna kuna, a da su okrivljenici u vremenskom razdoblju činjenja inkriminacije stekli određenu imovinu, odnosno nekretnine, pokretnine, bankovne račune i dionice, na kojima se može privremenom zabranom onemogućiti raspolaganje i otuđenje, a sve radi osiguranja tražbine RH. Kaznenim zakonom u čl. 5. je propisano načelo oduzimanja imovinske koristi, iz kojeg slijedi da nitko ne može zadržati imovinsku korist ostvarenu protupravnom radnjom. Naloženo je da privremene mjere osiguranja mogu trajati najdulje do 60 dana od pravomoćnosti presude u tom kaznenom predmetu.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
7. travnja 2017.
Osijek, 7. travnja 2017. g.
 
Državno odvjetništvo USKOK predložilo je 6. travnja 2017. g. dežurnom sucu istrage određivanje istražnog zatvora protiv uhićenog srpskog i hrvatskog državljana (r. 1979.g.), protiv kojeg je otvorena istraga, uz još ranije osmero okrivljenika, u odnosu na kojih je protiv njih četvero ranije određen istražni zatvor.
 
Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedlog, te odredio istražni zatvor protiv predloženog okrivljenika u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od bijega i ponavljanja kaznenog djela.
 
Istražni zatvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zločinačkog udruženja, djelo počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u vezi s kaznenim djelom protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma, da je zajedno s ostalim okrivljenicima od sredine listopada 2016. g. do 26. ožujka 2017. g. na širem području Račinovaca, Zagreba i drugih mjesta u Republici Hrvatskoj, te na području Republike Srbije dogovorio i organizirao ilegalno prebacivanje većeg broja državljana Sirije, Libije, Turske i drugih država iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
24. ožujka 2017.

Osijek, 24. ožujka 2017. godine
 
Vijeće Županijskog suda u Osijeku objavilo je danas presudu protiv 1. opt. Ivice Batinića i dr., u tzv. aferi "Sibinj", te zbog velikog interesa javnosti i medija objavljuje se izreka danas javno objavljene nepravomoćne presude kojom su:
 

Cijelu izreku pogledajte na linku ispod:

 

Izreka

22. veljače 2017.
Osijek, 22. veljače 2017. godine
 
Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku jučer je priveden kao osumnjičenik muškarac, državljanin RH, u dobi od 59 godina, s područja Đakova, kojem je nakon provedenog ročišta određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.
 
Za navedenog je utvrđena osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te tri kaznena djela prijetnje, sve na štetu službenika Grada Đakova, Ispostave Savjetodavne službe Podružnice osječko-baranjske županije i Poslovnice FINA.
 
Istražni zatvor mu je određen zbog postojanja osnove sumnje i zbog opravdane bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti isto ili teže kazneno djelo kojim prijeti.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
10. veljače 2017.
Osijek, 10. veljače 2017. godine
 
U večernjim satima 9. veljače 2017. g. privedene su dežurnom sucu istrage za mladež Županijskog suda u Osijeku dvije osumnjičene ženske osobe, državljanke RH, od kojih je jedna maloljetna, s prijedlogom državnog odvjetništva da se održi dokazno ročište i ispita osm. maloljetna osoba, te nakon toga provedu ročišta po prijedlozima za određivanje istražnog zatvora protiv maloljetne osm. osobe, i protiv punoljetne osm. osobe.
 
Nakon provedenih ročišta sudac istrage za mladež je prihvatio kao osnovan prijedlog državnog odvjetništva te odredio istražni zatvor prema osumnjičenim osobama u trajanju od mjesec dana, time da maloljetna osoba mora biti smještena u zatvorenu zavodsku ustanovu, s određenim uvjetima predviđenim za maloljetne osobe.
 
Osumnjičenicima se stavlja na teret osnovana sumnja da su zajednički po dogovoru unatrag godinu dana na području grada Osijeka, na identičan način u 19 navrata provaljivali u stanove i kuće građana te odnosili zlatninu i druge vrijedne predmete, u sveukupnoj vrijednosti od oko 90.000,00 kuna.
 
Istražni zatvor je određen zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela produženog kaznenog djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. t. 1 u svezi čl. 229. st. 3., čl. 228. st. 1., te čl. 52. st. 1. KZ/11, te zbog bojazni od utjecaja na svjedoka koji nije ispitan u svezi prodaje zlata i zbog bojazni od uništavanja, sakrivanja dokaza i tragova važnih za ovaj kazneni postupak.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
30. siječnja 2017.
Osijek, 30. siječnja 2017. godine
 
Danas je na Županijskom sudu u Osijeku, predsjednik vijeća kojem je dodijeljen u rad kazneni predmet protiv I-opt. Milana Pernara, II-opt. Zdravka Mamića, III-opt. Zorana Mamića i IV-opt. Damira Vrbanovića, održao pripremno ročište povodom potvrđene optužnice USKOK-a, na kojem su stranke obrazložile dokazne prijedloge čije izvođenje predlažu na raspravi, uz očitovanje o tim prijedlozima suprotnih strana, te je određen redoslijed dokaza koje namjeravaju izvesti prilikom rasprave, nakon čega je predsjednik vijeća nalogom odredio raspravu sa slijedećim dnevnim rasporedom:
 
- 27. i 28. travnja 2017.g.,
- 8., 9., 22. i 23. svibnja 2017. g.,
- 5., 6., 12. i 13. lipnja 2017. g.
- 3., 4., 10. i 11. srpnja 2017. g.
- 11. i 12. rujna 2017. g.,
 
na koje rasprave će se pozvati predloženi svjedoci i vještaci po rasporedu koje predloži zamjenik ravnatelja USKOK-a.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. siječnja 2017.
Osijek, 27. siječnja 2017. godine
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je, nakon provedenog ročišta, istražni zatvor protiv troje osumnjičenika, dvije muške i jedne ženske osobe, državljana RH, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ/11.
 
Osumnjičenicima se stavlja na teret da su na poticaj ženske osobe, dvije muške osobe u listopadu 2016. g. u Budrovcima, nakon primjene fizičke sile nad oštećenikom, istom iz kuće uzeli novce i to 2.650,00 eura i 2.500,00 kuna, pištolj i bankovne kartice.
 
Istražni zatvor je određen u trajanju od mjesec dana od bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoka.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
22. prosinca 2016.
Osijek, 22. prosinca 2016. godine
 
Županijski sud u Osijeku, danas je zaprimio kazneni predmet Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, zajedno s podignutom optužnicom protiv I-okr. M.D. i dr. (ukupno 52 okrivljenika), sve hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju, te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i zlouporabu osiguranja i prijevaru.
 
Nakon što zaprimljeni spis na sudu dobije svoj sudski broj, elektronskim putem odredit će se sudac kaznenog odjela, koji će kao predsjednik optužnog vijeća, ispitati optužnicu bez odgode, odnosno da li je optužnica propisno sastavljena, podnijeta od ovlaštenog tužitelja i u roku, sve u smislu čl. 344. ZKP/08. Nakon što predsjednik optužnog vijeća završi prethodno ispitivanje optužnice, te utvrdi da je propisno sastavljena, istu dostavlja svim optuženicima uz pouku o pravu na odgovor.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
29. studenoga 2016.
Osijek, 29. studenoga 2016. godine
 
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku danas je donijelo odluku kojom je potvrdilo optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, br. K-US-203/15. od 26. travnja 2016. g., protiv:
 
- I-okr. Milana Pernara, zbog kaznenih djela iz točke 1) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – primanje mita iz čl. 293. st. 1. KZ/11., zbog kaznenih djela iz točke 2) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporaba položaja i ovlasti u pokušaju iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 34. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – primanje mita iz čl. 293. st. 1. KZ/11., sve u svezi čl. 51. KZ/11;
- II-okr. Zdravka Mamića, zbog kaznenog djela iz točke 3) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11., zbog kaznenog djela iz točke 4) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11., sve u svezi čl. 51. KZ/11;
- III-okr. Zorana Mamića, zbog kaznenih djela iz točke 1) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 37. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – davanje mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11., zbog kaznenih djela iz točke 2) optužbe – kazneno djelo protiv službene dužnosti – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 37. KZ/11. i kazneno djelo protiv službene dužnosti – davanje mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11., zbog kaznenog djela iz točke 3) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ/11., a sve u svezi čl. 51. KZ/11;
- IV-okr. Damira Vrbanovića, zbog kaznenog djela iz točke 3) optužbe – kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11.
 
Nakon što stranke dobiju pismeni otpravak rješenja o potvrđivanju optužnice, predmet će se dostaviti Kaznenoj pisarnici suda, radi dodjeljivanja kaznenog predmeta raspravnom sucu koji je na redu za dobivanje predmeta.
 
O datumu zakazivanja pripremnog ročišta javnost će biti pravovremeno obaviještena.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac