8. kolovoza 2018.
Osijek, 8. kolovoza 2018.

Po prijedlogu DO USKOK-a održano je dana 7. kolovoza 2018. ročište na Županijskom sudu u Osijeku, u kojem je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv državljanke R. Srbije, (rođene 1974.), zbog osnovane sumnje da bi počinila kazneno djelo u sastavu zločinačkog udruženja i kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama, koja je uhićena 5. kolovoza 2018. na graničnom prijelazu Bajakovo kada je s vozilom marke "Citroen C5", reg. oznaka KV 059 OG u preinačenom skrivenom prostoru vozila unijela 22 kg droge marihuane, za ilegalno tržište u EU.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedlog i po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. ZKP/08 protiv okrivljene odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, jer iz priloženih dokaza proizlazi osnovana sumnja na navedenu inkriminaciju.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
Obavijest o načinu isplate naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku

 

 

Obavijest o načinu isplate naknade zbog povrede prava

na suđenje u razumnom roku

 

Na ovoj poveznici možete preuzeti navedenu obavijest

 

 

 

17. svibnja 2018.
Osijek, 17. svibnja 2018.

Po prijedlogu DO USKOK-a održano je ročište na Županijskom sudu u Osijeku, u kojem je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv šest nazočnih okrivljenika, dok je jedan okrivljenik u bijegu, a zbog kaznenog djela koje im se rješenjem o provođenju istrage stavlja na teret i to zločinačko udruženje u svezi kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedlog i po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 1. i 2. ZKP/08 protiv svih okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

8. svibnja 2018.
Osijek, 8. svibnja 2018.

Povodom medijskih upita u svezi uhićenja Stevana Budača, temeljem Europskog uhidbenog naloga izdanog od Županijskog suda u Osijeku, dajemo slijedeće podatke:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u predmetu br. KT-86/1996 podiglo je dana 18. prosinca 1996. optužnicu protiv opt. Damira Žužića i dr., a među njima i protiv opt. Stevana Budača, zv. "Džekson", rođenog 12. listopada 1967., sina Đorđa, drž. RH, sa ranijim prebivalištem u Batini, Vladimira Nazora 119, nedostupnog i u bijegu.

Na raspravi u kaznenom predmetu br. K-109/1996, u kojoj je u odsutnosti vođen postupak protiv opt. Stevana Budača i dr., je dana 21. ožujka 2002. donijeta nepravomoćna presuda, kojom je opt. Stevan Budač proglašen krivim zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Povodom žalbe njegovog branitelja po službenoj dužnosti i drugih branitelja, Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinuo rješenjem presudu dana 19. siječnja 2006. i vratio sudu I-stupnja na ponovno suđenje. Predmet je dobio novi br. K-17/2006. Dana 18. travnja 2018. MUP RH, obavijestio je Županijski sud u Osijeku da je temeljem Naloga za raspisivanje tjeralice suda raspisana međunarodna potraga – putem Interpola za osobu Stevana Budača, te da se potraga odnosi na sve države osim za države Schengenskog prostora.

Zbog navedenog, Županijski sud u Osijeku je izdao Europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je opt. Stevan Budač dana 5. svibnja 2018. uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u prostor navedene države.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
20. travnja 2018.
Osijek, 20. travnja 2018.

Na sjednici optužnog vijeća povodom potvrđivanja optužnice prema opt. Franji Luciću, danas je nakon zasjedanja, vijećanja i glasovanja vijeće donijelo a predsjednik vijeća objavio rješenje kojim je u smislu čl. 355. st. 1. toč. 1. ZKP/08 prema opt. Franji Luciću obustavio kazneni postupak da bi počinio obilježja kaznenog djela davanja mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11. Nakon objave ovog rješenja, predsjednik vijeća je uputio stranke o pravu na žalbu na rješenje o obustavi kaznenog postupka, a o kojoj žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Optužno vijeće je nepravomoćnim rješenjem obustavilo kazneni postupak jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
20. travnja 2018.
Osijek, 20. travnja 2018.

Nakon provedenog postupka po natječaju za popunjavanje tri upražnjena mjesta sudaca na Županijskom sudu u Osijeku, dana 19. travnja 2018. Državno Sudbeno Vijeće je donijelo odluku za imenovanjem tri nova suca i to u Kazneni odjel sutkinje Azre Salitrežić i Vlaste Šimenić Kovač, a u Građanski odjel sutkinje Krunoslave Dropulić.


Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
19. travnja 2018.
Osijek, 19. travnja 2018.

Županijski sud u Osijeku, po sucu istrage, povodom prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku za određivanje istražnog zatvora od 18. travnja 2018., prihvatio je isti kao osnovan i rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1., 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku, protiv okrivljenika S.P., starog 46 godina, državljanina Republike Srbije i nepoznatog boravišta, zbog osnovane sumnje da bi počinio kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz čl. 120. st. 1. OKZ RH i "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" iz čl. 122. OKZ RH.

Protiv navedenog okrivljenika prethodno je otvorena istraga za navedena kaznena djela, zbog osnovane sumnje da bi od početka listopada do kraja studenoga 1991. u Vukovaru, kao pripadnik Jugoslovenske narodne armije postupao protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila i postupanju sa ratnim zarobljenicima, zatvarao i nečovječno postupao, te ubijao civile i ratne zarobljenike.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
26. ožujka 2018.
Osijek, 26. ožujka 2018.

Dana 24. ožujka 2018. po prijedlogu za istražni zatvor Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, dežurni sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je proveo usmeno i nejavno ročište prema osumnjičenici, državljanki RH, iz Baranje, staroj 82 godine, nakon kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi ista počinila obilježja kaznenog djela ubojstva na štetu svoga sina.

Rješenjem je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana i to posebno zbog okolnosti da kod osumnjičenice postoji opravdana bojazan da bi na slobodi mogla ponoviti isto ili slično kazneno djelo prema drugim osobama, pa tako i prema sebi, dok se ne provede prema njoj sudsko-psihijatrijsko vještačenje. Vještačenjem bi se trebalo utvrditi da li postoji realna opasnost da bi boravkom na slobodi mogla ugroziti druge osobe, odnosno da li kod navedene, obzirom na njeno zdravstveno stanje, postoji sklonost ka činjenju kaznenih djela.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
9. ožujka 2018.
Osijek, 9. ožujka 2018.
 
Optužno vijeće na sjednici je danas odlučivalo o prijedlogu iz optužnice DO USKOK-a, br. K-US-219/2017 o produljenju istražnog zatvora po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08 protiv 7 optuženika, od ukupno 14 optuženih, a koji se od ranije nalaze u Zatvoru u Osijeku po rješenju suca istrage.
 
Optužno vijeće rješenjem je prihvatilo prijedlog iz optužnice i protiv svih sedam istražnih zatvorenika produljilo je istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude. Istražni zatvor je produljen po zakonskom osnovu iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08 u odnosu na sve istražne zatvorenike, a u odnosu na jednog koji je strani državljanin i po zakonskom osnovu iz čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08.
 
Protiv ovog rješenja optužnog vijeća, stranke imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
9. ožujka 2018.

Osijek, 9. ožujka 2018.
 
Županijski sud u Osijeku potvrđuje da je dana 8. ožujka 2018. zaprimio optužnicu DO USKOK-a, br. K-US-219/2017, od 8. ožujka 2018., uz kazneni predmet DO USKOK-a protiv I-opt. Jovana Gojkića i dr., ukupno 14 optuženika, zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja iz čl. 328. st. 1. KZ/11, te kaznenog djela počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. st. 1. toč. 2. u svezi čl. 326. st. 1. KZ/11, odnosno kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, protiv kojih je nakon provedene istrage podignuta optužnica s prijedlogom da se protiv 7 optuženika koji su se u istrazi nalazi u istražnom zatvoru isti produlji.
 
Optužnica je napisana na ukupno 228 stranica, te će o prijedlogu za produljenje istražnog zatvora odlučivati optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, kao i o potvrđivanju iste.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac