10. rujna 2014.

U nastavku današnje sjednice optužnog vijeća, nastavljenog od prethodnog dana, vezano za potvrđivanje optužnice USKOK-a Odsjeka u Osijeku („Indeks“ – EFOS), potvrđene su optužnice za još tri okrivljenika koji su prethodno predali izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. U odnosu na iste, nakon davanja suglasnosti na sjednici tih okrivljenika, donijete su presude na temelju sporazuma stranaka.
 
Prema tome, od ukupno 38. optuženih osoba u odnosu na 21. okrivljenika je donesena presuda na temelju sporazuma stranaka, kojom presudom je prema tim okrivljenicima primijenjena ili uvjetna osoba, ili je izrečena kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.
 
U nastavku sjednice, u odnosu na 17. okrivljenih doneseno je rješenje kojim je potvrđena optužnica za kaznena djela koja im se tom optužnicom stavljaju na teret, a koji nisu potpisali sporazum – nagodbu sa državnim odvjetništvom.
 
Protiv 1. okrivljenice, koja je nedostupna pravosudnim tijelima, doneseno je rješenje da joj se sudi u odsutnosti.

Kao i u priopćenju od prethodnog dana, za okrivljenike kojima je izrečena presuda na temelju sporazuma stranaka, kada presude budu izrađene i dostavljene strankama, bit će javno objavljene. 

 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

9. rujna 2014.

Na današnjoj nejavnoj sjednici optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, koje je odlučivalo o razlozima za potvrđivanje optužnice USKOK-a, Odsjeka u Osijeku, br. K-US-73/13, od 30. svibnja 2014. g., protiv I-okr. Gorana Marjanovića i dr., (ukupno 37. okrivljenika), zbog kaznenih djela iz čl. 337. st. 1. i dr. KZ/97, utvrđeno je da nije pristupilo 11. okrivljenika, za koje je utvrđeno da jedan nije uredno primio poziv, a za drugog je određeno suđenje u odsutnosti jer je nedostupan, te je u odsutnosti navedenih održana današnja sjednica, čiji nastavak se nakon cjelodnevne današnje sjednice nastavlja u srijedu, 10. rujna 2014. g. u 9,00 sati.
 
U tijeku sjednice vijeće je izvješteno da su, prethodno, u Uredu USKOK-a potpisane izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka sa 18. okrivljenika, te je zamjenik ravnatelja sudu predao izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka za te okrivljenike. O navedenim izjavama ti okrivljenici su dali izjave na sjednici vijeća, kojom su iskazali suglasnost sa sadržajem izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka, zaključenih između okrivljenika i DORH USKOK-a, nakon čega je vijeće vijećalo i glasovalo i donijelo rješenje kojim je u smislu čl. 354. st. 1. ZKP/08 potvrdilo optužnicu USKOK-a, u odnosu na navedene koji su potpisali sporazum, a nakon toga prihvaćajući izjave za donošenje presude objavili presude u ime Republike Hrvatske u odnosu na 18. okrivljenika. U svezi navedenog rješenja i presude, kada iste budu izrađene i dostavljene strankama, bit će javno objavljene.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

9. rujna 2014.
Povodom članka objavljenog danas u jednom dnevnom listu s naslovom „Odluka nakon dovođenja istražnom sucu – uhićeni Čepinčani na slobodi“, radi točnog izvještavanja daje se slijedeće priopćenje:
 
Dežurnom sucu istrage privedena je jedna muška osoba, državljanin RH, rođen 1964. godine, s prebivalištem u Čepinu, zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo sprečavanja dokazivanja iz čl. 304. st. 1. KZ/97, gdje je nakon provedenog ročišta sudac istrage rješenjem odbio prijedlog državnog odvjetnika za određivanje istražnog zatvora, te istim rješenjem odredio mjere opreza iz čl. 98. st. 1. i 2. toč. 4. i 5. ZKP/08.
 
Vijeće Županijskog suda u Osijeku povodom žalbe na odluku suca istrage je potvrdilo rješenje suca istrage.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
8. rujna 2014.
Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku odlučivalo je po žalbi okr. Milorada Momića izjavljenoj na rješenje suca istrage, kojim je istome određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. toč. 1. i 4. ZKP/08.
 
Okr. Milorad Momić uhićen je i nalazi se u Zatvoru u Osijeku od 25. kolovoza 2014. g., a žalbenim navodima je istaknuo je neosnovanost donošenja pobijanog rješenja, smatrajući da ne postoji osnovana sumnja da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.
 
Vijeće je razmatrajući žalbene navode okrivljenika utvrdilo, da su navodi istaknuti u žalbi neosnovani, pa je žalbu odbilo kao neosnovanu. Vijeće zaključuje, da je sudac istrage za svoju odluku dao jasne, potpune i provjerljive razloge o svim činjenicama i pravnim pitanjima, odnosno da nije počinjena bitna postupovna povreda, a niti je povrijeđen zakon na štetu okrivljenika.
 
Vijeće smatra, da je pravilno utvrđeno i zaključeno, da se okrivljenik krio, te da stoga postoji opasnost od njegovog bijega, a iz razloga što mu se nije moglo uručiti rješenje o nastavku provođenja istrage, a zbog toga, što se ne nalazi u Republici Hrvatskoj na prijavljenoj adresi prebivališta, već da se nalazi u Republici Francuskoj u kojoj je stekao državljanstvo i promijenio ime i prezime.
 
Nadalje, vijeće je zaključilo da postoji i drugi posebni uvjet iz čl. 123. st. 1. toč. 4. ZKP/08 jer su u pobijanom rješenju istaknute okolnosti počinjenja kaznenog djela – zarobljavanja šest civilnih muških osoba bošnjačke nacionalnosti u zoni Srebrenice, potom prevezene do lokacije gdje su se prije vodile borbe i na kojem mjestu su potom strijeljani i poliveni benzinom te zapaljeni, koje sve pobrojane okolnosti zajedno predstavljaju posebno teške okolnosti počinjenja kaznenog djela. Iz tih razloga vijeće je odbilo žalbu kao neosnovanu i potvrdilo rješenje o istražnom zatvoru.
 
Povodom žalbe okr. Milorada Momića na rješenje o nastavku provođenja istrage Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, sudac istrage koji je odlučivao, odbio je žalbu kao neosnovanu, te potvrdio navedeno rješenje. Sudac istrage smatra da je navedeno rješenje državnog odvjetništva donešeno osnovano i na temelju zakona, a nakon dobivanja suglasnosti Vlade Republike Francuske kojom je odobreno izručenje Milorada Momića pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za kazneni progon u svezi inkriminacije likvidacije šest civila bošnjačke nacionalnosti. Sudac istrage smatra, da je pobijano rješenje donijeto na valjanom zakonskom osnovu, da je nastavljena prekinuta istraga i da nisu istekli maksimalni predviđeni rokovi za provođenje istrage. Isto tako smatra da iz istražnog spisa ŽDO u Osijeku i priloga (ustupljeni istražni spis iz R. Srbije) proizlazi osnovana sumnja da je okr. Milorad Momić kao pripadnik vojne formacije „Škorpioni“ opisanim radnjama iz rješenja o nastavku provođenja istrage ostvario obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. Zbog navedenih razloga, potvrđeno je rješenje o nastavku provođenja istrage.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
1. rujna 2014.
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je dana 30. kolovoza 2014. g. u tijeku dežurstva proveo ročište povodom prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku protiv osumnjičenika, državljanina RH iz Osijeka, (rođenog 1967. g.), zbog dva kaznena djela i to kaznenog djela iznude iz čl. 243. st. 1, 3. i 4. KZ/11 i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 2. KZ/11.

Sudac istrage je djelomično prihvatio prijedlog državnog odvjetnika, te je odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika, u trajanju od mjesec dana, zbog opravdane bojazni da bi isti nastavio s činjenjem istog kaznenog djela (iznude), ili počinio novo kazneno djelo, kojim prijeti, a kojim je do sada oštetio oštećenika u iznosu od 50.000,00 eura. Osim navedenog, sudac istrage je prihvatio da je osumnjičenik osnovano sumnjiv i zbog kaznenog djela iz čl. 331. st. 2. KZ/11, zbog više komada vatrenog oružja, odnosno pištolja, revolvera i automatskog pištolja sa prigušnikom pucanja, uz više komada pripadajućeg streljiva. Zbog svih utvrđenih okolnosti, sudac istrage je odbio jamstvo kao zamjenu za istražni zatvor.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
25. kolovoza 2014.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je dana 24. kolovoza 2014. g. po prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, protiv osumnjičenika, muške osobe, državljanina RH, s prebivalištem u Iloku, zbog više kaznenih djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. u svezi st. 1. KZ/11, počinjenih u Vinkovcima i Osijeku, a zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela. Odvjetništvo je dostavilo dokaze i činjenice koji upućuju na zaključak o osnovanoj sumnji za počinjenje kaznenih djela razbojništva.
 
Naime, osumnjičenik je ranije osuđivan zbog istog kaznenog djela na kaznu zatvora u trajanju od 5. godina i 8. mjeseci i vodi se protiv njega drugi kazneni postupak pred Općinskim sudom u Vukovaru. U konkretnom predmetu Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka provodi istragu protiv tog osumnjičenika i još jedne osumnjičene ženske osobe da su zajednički počinili pet kaznenih djela razbojništva.

 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac

22. kolovoza 2014.
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku je svojim rješenjem br. Kv-Rz-12/2014, od 21. kolovoza 2014. g. produljilo istražni zatvor protiv optuženika: Steve Pantića, Milisava Atanackovića, Milenka Pantića, Zorana Gajanina, Sime Stevića i Jerka Mičića, po zakonskoj osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1. i 4. ZKP/08 te protiv optuženika: Đoke Stajića, Zorana Rankovića, Željka Vukovića i Miroslava Kovačevića, po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 4. ZKP/08, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i dr. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Prijedlog za produljenje istražnog zatvora uz podignutu optužnicu podnijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, dana 16. lipnja 2014. g. Optužnica je potvrđena rješenjem optužnog vijeća br. Kov-Rz-1/2014, od 14. srpnja 2014. g.

Svi navedeni optuženici, osim opt. Jerka Mičića, uhićeni su 11. srpnja 2013. g., dok je navedeni uhićen 19. veljače 2014. g.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
25. srpnja 2014.
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, nakon što je zaprimljena optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku s istražnim spisom protiv I-opt. J.J., II-opt. D.H. i III-opt. M.A., zbog kaznenog djela trgovanja ljudima, iz čl. 106. st. 1. i 3. KZ/11, te zbog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz čl. 158. st. 1. i 5. KZ/11, prvo je odlučivalo na svojoj sjednici o prijedlogu iz optužnice za produljenje istražnog zatvora, koji je ranije bio određen protiv svih troje optuženika. Rješenjem br. Kov-22/2014. optužno vijeće je produljilo istražni zatvor protiv navedenih optuženika zbog opravdane bojazni od ponavljanja kaznenog djela po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08.
 
U navedenom rješenju je naznačeno da istražni zatvor može trajati do nove odluke vijeća, odnosno najdulje, do pravomoćnosti presude.
 
Odluku o eventualnom potvrđivanju optužnice, optužno vijeće će donijeti na svojoj novoj sjednici zakazanoj za 28. srpnja 2014. g.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
23. srpnja 2014.
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, nakon održane sjednice povodom podnešene optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, br. K-DO-15/14, protiv I-opt. Zrinske Sučić i dr., za kazneno djelo iz čl. 190. st. 2. i 4. KZ/11, potvrdilo je rješenjem tu optužnicu. Navedenom optužnicom optuženo je 11. optuženika, zbog osnovane sumnje da su ostvarili obilježja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1, 2. i 4. KZ/11, a radi se o novoj sintetičkoj drogi MDPV na ovom području u RH, popularno nazvanoj „sintetički kokain“, koja je vrlo opasna po zdravlje konzumenata navedene droge, a što je utvrđeno toksikološkim vještačenjem, kao i provedenim dokaznim radnjama u tijeku istrage i iz rezultata posebnih dokaznih radnji koji su u prethodnom postupku provedeni protiv navedenih osoba.
 
Prethodno je optužno vijeće svojim rješenjem odlučivalo o prijedlogu za produljenje istražnog zatvora kojim je opt. Zrinki Sučić i opt. Hrvoju Katušiću produljen istražni zatvor iz osnova čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, koju odluku je Vrhovni sud RH rješenjem br. Kž-253/2014 potvrdio, dok je odluku o produljenju istražnog zatvora prema opt. Tanji Katušić ukinuo i zamijenio mjerama opreza. VSRH istim rješenjem je potvrdio i 2. točku iz rješenja optužnog vijeća kojim je produljilo ranije mjere opreza prema opt. Goranu Pavloviću i opt. Ivanu Lovrenčiću.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
16. srpnja 2014.
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku nakon održane sjednice povodom podnešene optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, br. K-DO-33/13, od 16. lipnja 2014.g., za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH, protiv I-opt. Steve Pantića i dr. (I-X, predmet tzv. Trpinja), u nazočnosti svih optuženih i njihovih branitelja i državnog odvjetnika, potvrdilo je rješenjem tu optužnicu.
Na istoj sjednici optužno vijeće je produljilo istražni zatvor koji je bio predložen u optužnici po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku, koji po tom rješenju može trajati do pravomoćnosti presude.
Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice strankama žalba nije dozvoljena, dok u odnosu na rješenje o produljenju istražnog zatvora nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe u roku od 3. dana od dana dostave ovog rješenja, a o kojoj odlučuje Vrhovni sud RH.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac