Dani otvorenih vrata sudova

 

 

 

Dodatne informacije o danu otvorenih vrata pogledajte ovdje.

18. listopada 2017.
Osijek, 18. listopada 2017.

Današnja sjednica optužnog vijeća u novom uskočkom predmetu protiv I-opt. Zdravka Mamića, II-opt. Damira Vrbanovića, III-opt. Maria Mamića, IV-opt. Sandra Stipančića, V-opt. Igora Krote, VI-opt. Zorana Mamića i VII-opt. Nikkya Arthura Vuksana, nije održana iz procesnih zakonskih razloga, jer nije bilo uvjeta za njeno održavanje.

Sjednici su pristupili branitelji svih optuženika, u odsutnosti optuženika, koji su uredno pozvani, osim VI-opt. Zorana Mamića. Utvrđeno je da VI-opt. Zoran Mamić nije uredno primio poziv za tu sjednicu optužnog vijeća, a niti da je primio optužnicu.

Zbog navedenog, optužno vijeće je zakazalo novi termin održavanja sjednice optužnog vijeća za dan 15. prosinca 2017. kada će biti raspravljano o potvrđivanju optužnice.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
26. rujna 2017.
Osijek, 26. rujna 2017.
 
Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku priveden je 23. rujna 2017. osumnjičenik, r. 1973. g., državljanin RH, iz Suze, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - pokušaj ubojstva iz čl. 110. u vezi čl. 34. st. 1. KZ/11, na štetu susjeda.
 
Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, zbog koluzionih razloga i to zbog bojazni od utjecaja na oštećenika kojeg osobno poznaje, te zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela koje je ostalo u pokušaju i zbog ranije osuđivanosti.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
17. kolovoza 2017.
Osijek, 17. kolovoza 2017. g.

Dežurnom sucu istrage priveden je 16. kolovoza 2017. g. osumnjičenik, državljanin RH, s područja Osijeka, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - pokušaj ubojstva iz čl. 110. u vezi čl. 34. st. 1. KZ/11, na štetu susjeda.
Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela.
Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedeni dana 15. kolovoza 2017. g. oko 02,00 sati u obiteljskoj kući u Osijeku, u nakani da liši života susjeda, istog kuhinjskim nožem ubo u lijevu stranu grudnog koša i u predjelu glave na zatiljku, no u dovršenju djela je spriječen bijegom oštećenika.

U dežurstvu je priveden i osumnjičenik, državljanin RH, s područja Osijeka, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - omogućavanje trošenja droge iz čl. 191. st. 1. i 2. KZ/11.
Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela i zbog bojazni od utjecaja na svjedoke.
Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od mjeseca svibnja pa do uhićenja osumnjičenik davao više opojnih droga na konzumiranje maloljetnim osobama.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
14. kolovoza 2017.
Osijek, 14. kolovoza 2017. g.

Dežurnom sucu istrage priveden je osumnjičenik Z.S., drž. RH, rođen 1982.g., iz Šećerane, po prijedlogu ŽDO u Osijeku, zbog osnove sumnje da je navedeni počinio kaznena djela i to dva kaznena djela pokušaja teškog ubojstva i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Nakon provedenog ročišta, prihvaćen je prijedlog, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja ili dovršenja kaznenog djela, te zbog bojazni od utjecaja na svjedoke.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedeni 12. na 13. kolovoza 2017. g. u Šećerani izlaskom iz stana, a naoružan poluautomatskom puškom i ručnom bombom i uz prijetnju da će ubiti djelatnike policije na intervenciji, a poslije i pripadnike pregovaračkog tima Specijalne jedinice policije Osijek, u njihovom pravcu ispucao više hitaca, te aktivirao ručnu bombu, te da je pucao u smjeru kuće susjede s kojom je u sukobu.


Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
14. kolovoza 2017
Osijek, 14. kolovoza 2017. g.

U subotu, 12. kolovoza 2017. g., sucu istrage je priveden uz prijedlog ODO u Osijeku za određivanje istražnog zatvora, osumnjičenik, državljanin RH, iz Belog Manastira, r. 1960. g., zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 3. KZ/11.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od ponavljanja djela. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je uhićenik dana 11. kolovoza 2017. g. na porti Županijskog suda u Osijeku izrekao ozbiljne prijetnje da će usmrtiti sutkinju i zapisničarku Općinskog suda u Osijeku, a koja je vodila prethodno protiv njega kazneni postupak zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Isto tako je utvrđeno da je pravomoćno osuđen zbog identičnog kaznenog djela prijetnje.

U tijeku subote, sucu istrage je priveden uz prijedlog ŽDO u Osijeku osumnjičenik, državljanin RH, iz Osijeka, r. 1965. g., zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo pokušaj ubojstva.

Nakon provedenog ročišta, prihvaćen je prijedlog te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja ili dovršenja kaznenog djela, te zbog bojazni od utjecaja na svjedoke. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedeni u petak 11. kolovoza 2017. g. fizički napao susjeda, te mu čekićem zadao više udaraca u glavu i tijelo, no u dovršenju djela je onemogućen od strane drugog građanina. Oštećenik je pri tome zadobio teške tjelesne ozljede i nalazi se u KBC Osijek.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
11. srpnja 2017.
Osijek, 11. srpnja 2017. g.
 
Potvrđujemo da je danas na Županijskom sudu u Osijeku zaprimljena optužnica DO USKOK-a protiv sedmorice hrvatskih državljana, zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja iz čl. 328. KZ/11, te zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11 u svezi čl. 329. st. 1. KZ/11 i dr.
 
Nakon što optužnica i kazneni predmet DO USKOK-a bude elektronski zaprimljen, odredit će se elektronskim putem predsjednik optužnog vijeća kojem će biti dodijeljen navedeni predmet u rad.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
28. lipnja 2017.
Osijek, 28. lipnja 2017. g.
 
Dana 27. lipnja 2017. g. priveden je na Županijski sud u Osijeku državljanin RH, iz Grabovca, star 44 godine, uz prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti – dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Nakon provedenog ročišta sudac istrage je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je isti 25. lipnja 2017. g. bacio aktiviranu ručnu bombu u dvorište obiteljske kuće u Kneževim Vinogradima, uslijed čega je došlo do oštećenja objekta, za vrijeme dok je u kući bila obitelj oštećenika. Utvrđeno je da je bomba bačena radi osvete prema toj obitelji, te da je osumnjičenik aktualni duševni bolesnik, zbog čega je prihvaćen prijedlog državnog odvjetnika i određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
16. lipnja 2017.
Osijek, 16. lipnja 2017. g.
 
Na Županijski sud u Osijeku, sucu istrage je u srijedu privedeno 7 okrivljenika, od ukupno 14 okrivljenika, protiv kojih je DO USKOK iz Osijeka donio rješenje o provođenju istrage zbog kaznenih djela kazneno djelo zločinačko udruženje, opisano u čl. 328. st. 1. KZ/11 i kazneno djelo počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, opisano u čl. 329. st. 1. toč. 2. u vezi s čl. 326. st. 1. KZ/11.
 
Predloženo je za privedene određivanje istražnog zatvora po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08 zbog bojazni od daljnjeg činjenja navedenih kaznenih djela, a protiv jednog okrivljenika koji je stranac, i po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08 zbog bojazni od bijega s područja RH.
 
Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedloge i odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da su okrivljenici organizirano i ukupno u 13 navrata ilegalno prebacili na teritorij RH 88 stranih državljana, pri čemu su ostvarili za sebe protupravnu imovinsku korist od najmanje 60.000,00 eura.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
13. travnja 2017.
Osijek, 13. travnja 2017. g.
 
DO USKOK predložilo je 12. travnja 2017. g. dežurnom sucu istrage određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika, od kojih je jedan nedostupan, zbog osnovane sumnje iz rješenja o provođenju istrage, da su počinili kaznena djela zločinačko udruženje, te kaznena djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, te je nakon provedenog ročišta sudac istrage prihvatio prijedlog kao osnovan i utemeljen na zakonu, pa je rješenjem odredio protiv svih istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od ponavljanja kaznenih djela, te utjecaja na svjedoke i supočinitelje, a u odnosu na okrivljenika koji je nedostupan, iz razloga što je u bijegu.
 
DO USKOK je sucu istrage podnijelo osam prijedloga za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi, protiv okrivljenika i povezanih osoba, gdje je donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika, te rješenje o istražnom zatvoru protiv 13 okrivljenika.
 
Povodom navedenih prijedloga podnijetih radi osiguranja tražbine RH, radi oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi, sudac istrage je utvrdio osnovanost istih prijedloga, kao i zakonsku utemeljenost, pa je rješenjima odredio privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi na imovini kod osam okrivljenika iz tog kaznenog predmeta, tako da se privremeno onemogućava raspolaganje ili otuđenje nekretnina, pokretnina, novčanih sredstava te dionica na ime okrivljenika ili povezanih osoba. Temelj za navedena rješenja su osnovana sumnja koja proizlazi iz rješenja o provođenju istrage, prema kojima su okrivljenici osnovano sumnjivi da su oštetili Državni proračun za najmanje 34,4 milijuna kuna, a da su okrivljenici u vremenskom razdoblju činjenja inkriminacije stekli određenu imovinu, odnosno nekretnine, pokretnine, bankovne račune i dionice, na kojima se može privremenom zabranom onemogućiti raspolaganje i otuđenje, a sve radi osiguranja tražbine RH. Kaznenim zakonom u čl. 5. je propisano načelo oduzimanja imovinske koristi, iz kojeg slijedi da nitko ne može zadržati imovinsku korist ostvarenu protupravnom radnjom. Naloženo je da privremene mjere osiguranja mogu trajati najdulje do 60 dana od pravomoćnosti presude u tom kaznenom predmetu.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac