13. travnja 2015.
Osijek, 13. travnja 2015. g.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku u tijeku nedjeljnog dežurstva prihvatio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku da se održi ročište povodom prijedloga za određivanje istražnog zatvora protiv osm. M.U. iz Aljmaša, zbog kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. KZ/11 i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 2. KZ/11, te je nakon održanog ročišta prijedlog djelomično prihvaćen i određen istražni zatvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.
 
Istražni zatvor je određen u trajanju od mjesec dana jer je utvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenih ostvario zakonska obilježja predmetnih kaznenih djela, te da je više puta pravomoćno osuđivan.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
8. travnja 2015.
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku održao je danas nejavno usmeno ročište povodom prijedloga zamjenika ravnatelja USKOK-a, kojim je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv jednog državljanina Republike Turske i jednog državljanina Republike Njemačke, koji su uhićeni 6. travnja 2015. g. na graničnom prijelazu Bajakovo, te je nakon održanog ročišta prihvatio prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv navedenih, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda – počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, iz čl. 329. st. 1. toč. 4. u vezi s čl. 190. st. 2. KZ/11.
 
Istražni zatvor je određen po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. ZKP/08 u trajanju od mjesec dana.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
18. ožujka 2015.
Osijek, 18. ožujka 2015. g.

Vijeće Županijskog suda u Osijeku objavilo je danas presudu protiv opt. Mirka Ždinjaka, kojom je oglašen krivim da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog Krivičnog zakona RH, u mjestu Mikluševci i to razdoblju od 4. listopada 1991. g. pa do kraja mjeseca studenog 1991. g., gdje je u okviru Štaba TO zajedno s pripadnicima tzv. JNA sudjelovao u inkriminiranim radnjama na štetu više civila iz navedenog mjesta, te je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Vijeće suda je ujedno u smislu čl. 123. st. 3. ZKP/08 optuženiku produljilo istražni zatvor koji može trajati do nove odluke suda, a najdulje do pravomoćne presude.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
17. ožujka 2015.
Osijek, 17. ožujka 2015. g.

Vijeće Županijskog suda u Osijeku objavilo je danas presudu na temelju sporazuma stranaka protiv opt. Rudike Gmajnića, opt. Andrije Zdravčevića i opt. Marte Kifer, kojim sporazumom su optuženici priznali krivnju i sporazumjeli se o sankciji sa državnim odvjetnikom, a u svezi kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4. KZ/97, krivotvorenje službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ/97, kojom je opt. Rudika Gmajnić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od 5 godina ne počini novo kazneno djelo i uz daljnji uvjet da ošt. Domu zdravlja Osijek nadoknadi prouzročenu štetu od 1.761.963,46 kuna; opt. Andrija Zdravčević osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo, te opt. Marta Kifer osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od 5 godina ne počini novo kazneno djelo. Ujedno su svi optuženici obvezani u zajedničkom snašanju troškova kaznenog postupka.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
16. ožujka 2015.
Osijek, 16. ožujka 2015. g.

Vrhovni sud RH svojom presudom br. Kž-Us-143/2014, od 22. siječnja 2015. g., potvrdio je presudu Županijskog suda u Osijeku, br. K-Us-4/2014, time da je preinačio istu u odluci o kazni i optuženiku Željku Sabo, za dva kaznena djela podmićivanja zastupnika iz čl. 339. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11, za koje je I-stupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od 1 godine i 4 mjeseca, pa je Vrhovni sud RH primjenom čl. 57. KZ/11 optuženom izrekao djelomičnu uvjetnu osudu, tako da se od izrečene kazne zatvora izvršava 8 mjeseci, dok se dio kazne u trajanju 8 mjeseci neće izvršiti ako isti u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo.

Vrhovni sud RH svojom presudom br. Kž-420/2014, od 18. veljače 2015. g., potvrdio je presudu Županijskog suda u Osijeku, br. K-Rz-1/2014, time da je preinačio istu u odluci o kazni i optuženiku Ibrahimu Savi Kovačeviću za kazneno djelo iz čl. 120. st. 1. OKZ RH, kojem je I-stupanjskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina, sada prihvaćajući žalbu optuženika u odluci o kazni, istoga osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
2. ožujka 2015.
Dežurnom sucu istrage u nedjelju, 1. ožujka 2015. g. privedeni su sedam osumnjičenika po prijedlogu ODO u Osijeku, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ/11. Dežurni sudac istrage je proveo ročište povodom prijedloga te je odredio istražni zatvor protiv pet osumnjičenika i to protiv D.B. (r. 1984.g.) iz Belišća, S.L. (r. 1990.g.) iz Vukovara, D.S. (r. 1978.g.) iz Širokog Polja, A.R. (r.1994.g.) iz Valpova i V.B. (r. 1988.g.) iz Belišća, dok je protiv dvojice osumnjičenika D.V. (r. 1984.g.) iz Belišća i T.E. (r. 1991.g.) iz Petrijevaca, odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora kao neosnovan. Sudac istrage je osumnjičenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, iz razloga što su osnovano sumnjivi da su u dužem vremenskom razdoblju počinili identičnu inkriminaciju, za što su već kazneno prijavljivani, odnosno osuđivani.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
26. veljača 2015.
Sudac istrage je nakon provedenog ročišta odredio istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika s područja Zagreba (r. 1960. g.), Đakova (r. 1966. g.) i Osijeka (r. 1980. g.), zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela teških krađa na području Đakova i Osijeka u razdoblju od početka siječnja do 20. veljače 2015. godine.

Osumnjičenicima je istražni zatvor određen u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od ponavljanja kaznenih djela.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
23. siječnja 2015.
Sudac istrage je nakon provedenog ročišta odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika, državljanina RH, starog 52 godine, iz Đakova, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstvo u pokušaju iz čl. 110. u svezi čl. 34. KZ/11, na štetu svog susjeda iz iste ulice i to kuhinjskim nožem u predjelu vitalnih dijelova tijela, uslijed čega je oštećenik u dobi od 81 godine zadobio teške i po život opasne ozljede. Istražni zatvor je određen u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
20. siječnja 2015.
Vijeće Županijskog suda u Osijeku danas je, nakon provedene rasprave, objavilo slijedeću Presudu na temelju sporazuma stranaka, u kaznenom predmetu kolokvijalno nazvanom „Index“, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, pa je tako:
 
1-opt. Goranu Marijanoviću za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja i kazneno djelo primanja mita, izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 11 mjeseci, te mu je izrečena ujedno i djelomična uvjetna osuda na način da neuvjetovani dio kazne zatvora iznosi 1 godinu, dok uvjetovani dio kazne u trajanju od 1 godine i 11 mjeseci se neće izvršiti ukoliko u roku od 5 godina ne počini novo kazneno djelo, a izrečena mu je i kao sporedna novčana kazna u iznosu od 100.000,00 kuna, koju je dužan platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude.
 
4-opt. Anki Mašek Tonković za kaznena djela protuzakonitog posredovanja izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, time da joj se primjenjuje uvjetna osuda na način da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko u roku od 3 godine ne počini novo kazneno djelo.
 
6-opt. Draženu Ćućiću za produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, koja kazna mu se zamjenjuje radom za opće dobro, time da jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada, odnosno ukupno je dužan izvršiti 730 sati rada za opće dobro, a u protivnom sud će donijeti odluku kojom određuje izvršenje izrečene kazne zatvora u cijelosti ili u neizvršenom dijelu.
 
16-opt. Davoru Polešaku za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 4 mjeseca, koja kazna je zamijenjena za 40 radnih dana rada za opće dobro, koju je dužan izvršiti u roku od 8 mjeseci, a u protivnom sud će donijeti odluku kojom određuje izvršenje izrečene kazne zatvora u cijelosti ili u neizvršenom dijelu.
 
18-opt. Domagoju Pecku za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 4 mjeseca, koja kazna je zamijenjena za 40 radnih dana rada za opće dobro, koju je dužan izvršiti u roku od 8 mjeseci, a u protivnom sud će donijeti odluku kojom određuje izvršenje izrečene kazne zatvora u cijelosti ili u neizvršenom dijelu.
 
23-opt. Filipu Šapini za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 4 mjeseca, koja kazna je zamijenjena za 40 radnih dana rada za opće dobro, koju je dužan izvršiti u roku od 8 mjeseci, a u protivnom sud će donijeti odluku kojom određuje izvršenje izrečene kazne zatvora u cijelosti ili u neizvršenom dijelu.
 
24-opt. Željki Iliescu za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 5 mjeseci, time da joj se primjenjuje uvjetna osuda na način da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo.
 
38-opt. Draženu Barkoviću za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 mjeseci, time da mu se primjenjuje uvjetna osuda na način da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo.
 
Presudom je, u smislu čl. 77. KZ/11, u svezi čl. 4. st. 1. i čl. 5. st. 1. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, utvrđeno da se novčani iznosi ostvareni kaznenim djelom i to kaznenim djelom iz čl. 343. st. 3. u svezi čl. 61. KZ/97 u visini od 3.835,00 kuna koji iznos predstavlja kunsku protuvrijednost iznosa od 500,00 eura obračunatu prema srednjem tečaju HNB na dan 16. siječnja 2015. g., zatim novčani iznos ostvaren kaznenim djelom iz čl. 347. st. 1. KZ/11 u svezi čl. 61. KZ/97 u visini od 3.500,00 kuna, kao i u visini od 6.136,00 kuna, a koji iznos predstavlja kunsku protuvrijednost iznosa od 800,00 eura, što ukupno iznosi 13.471,00 kuna, predstavljaju imovinsku korist koju je I-opt. Goran Marijanović pribavio citiranim kaznenim djelima i koji novčani iznos je imovina Republike Hrvatske koju je dužan opt. uplatiti u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude.
 
Predsjednik vijeća je objavio presudu u prisutnosti stranaka te poučio stranke o pravu na žalbu protiv presude i o pravu odgovora na žalbu.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
19. prosinca 2014.

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku objavilo je danas nepravomoćnu presudu u nazočnosti deset optuženika, optuženih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 120. st. 1. i čl. 122. OKZ RH, zbog ubojstva ukupno 43 civila i hrvatskih vojnika u okolici mjesta Trpinje.
 
Presudom su oglašeni krivim i osuđeni:
 
- I-opt. Stevo Pantić i II-opt. Milisav Atanacković, na kazne zatvora u trajanju od 20 godina
 
- III-opt. Milenko Pantić, IV-opt. Đoko Stajić, VI-opt. Zoran Gajanin, VII-opt. Simo Stević i X-opt. Jerko Mičić, na kazne zatvora u trajanju od 14 godina
 
- V-opt. Zoran Ranković i VIII-opt. Željko Vuković, na kazne zatvora u trajanju od 12 godina
 
- IX-opt. Miroslav Kovačević, na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.
 
Ujedno je Vijeće donijelo rješenje kojim je produljilo svima istražni zatvor do nove odluke suda, a najdulje do pravomoćnosti presude.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac