19. travnja 2019.
Osijek, 19. travnja 2019.
 
DO USKOK je dana 18. travnja 2019. otvorio istragu protiv četiri muške osobe, državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije, zbog počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u vezi kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te je predložilo sucu istrage da po njihovom prijedlogu odredi istražni zatvor protiv trojice okrivljenika radi bojazni od ponavljanja kaznenog djela, a u odnosu na okrivljenika koji je državljanin Republike Srbije i zbog bojazni od bijega.
 
Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je utvrdio da postoji osnovana sumnja kao opći uvjet za određivanje istražnog zatvora, da su se okrivljenici međusobno udružili sa za sada nepoznatim osobama iz Republike Srbije u zajedničkom djelovanju u cilju krijumčarenja opojnih droga odnosno ilegalnog prebacivanja velikih količina opojne droge marihuane iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku i stjecanja velike nepripadne dobiti. Utvrđeno je da postoje i posebni uvjeti za određivanje istražnog zatvora u odnosu na svu trojicu okrivljenika i to opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi nastavili s organiziranim djelovanjem krijumčarenja opojne droge, te u odnosu na okrivljenika koji je državljanin Republike Srbije i to bojazan da bi boravkom na slobodi mogao postati nedostupan odlaskom na teritorij Republike Srbije, koja država ne izručuje svoje državljane za postupke u drugim državama.
 
Istražni zatvor je određen rješenjem u trajanju od mjesec dana.
 
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
16. travnja 2019.
Osijek, 16. travnja 2019.
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je dana 15. travnja 2019., nakon održanog ročišta po prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku radi određivanja istražnog zatvora, protiv osm. mlađe punoljetne osobe, državljanina RH iz okolice Našica, prihvatio prijedlog i odredio rješenjem istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od utjecaja na žrtvu i zbog bojazni od ponavljanja djela, zbog osnove sumnje da bi ostvario obilježja kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. toč. 3. u svezi čl. 34. KZ/11.
 
Iz dokumentacije koja je dostavljena sudu, sadržaja zapisnika o očevidu i privremeno oduzetih predmeta, te obavijesti presumptivnih svjedoka, proizašla je osnovana sumnja da bi mpo. bez ikakvog povoda i razloga napao svoju majku zadavši joj nožem tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu, čiji život je spašen hitnom liječničkom intervencijom.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
2. travnja 2019.
Osijek, 2. travnja 2019.
 
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku u kaznenom predmetu br. Kov-Us-2/2019, danas je nakon zaključene sjednice rješenjem potvrdilo optužnicu DO USKOK-a, br. K-US-188/18, od 11. veljače 2019., protiv I-opt. Dragana Bakovića, II-opt. Milana Bulata, III-opt. Jasmine Huzanić, IV-opt. Marija Tolića, V-opt. Ive Jerića, VI-opt. Zdenka Ivankovića i VII-opt. Roberta Flačera, zbog kaznenih djela i to zločinačkog udruženja iz čl. 328. st. 1. KZ/11, poticanja na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 215. st. 1. u svezi čl. 37. st. 1. KZ/11 i čl. 329. st. 1. t. 2. KZ/11, pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 303. st. 1. KZ/11 u svezi čl. 329. st. 1. t. 2. KZ/11 i dr.
 
Na odluku optužnog vijeća o potvrđivanju optužnice žalba nije dozvoljena.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
1. travnja 2019.
Osijek, 1. travnja 2019.
 
U tijeku vikenda dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku priveden je osumnjičenik, hrvatski državljanin sa šireg područja Đakova, star 31 godinu, uz prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da bi isti dana 29. ožujka 2019. u Đakovu počinio obilježje kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. i 2. KZ/11. Nakon provedenog ročišta dijelom je prihvaćen prijedlog za određivanje istražnog zatvora i to po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. ZKP/08 u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od bijega i počinjenja novih kaznenih djela.
 
Uz prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku priveden je osumnjičenik, hrvatski državljanin, sa šireg područja Osijeka, star 28 godina, zbog osnovane sumnje da bi počinio obilježja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i promet droga iz čl. 190. st. 2. KZ/11 i kazneno djelo omogućavanje trošenja droga iz čl. 191. st. 2. KZ/11. Nakon provedenog ročišta dijelom je prihvaćen prijedlog za određivanje istražnog zatvora i to po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08 zbog bojazni od ponavljanja djela.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. ožujka 2019.
Osijek, 27. ožujka 2019.
 
Sjednica optužnog vijeća u svezi potvrđivanja druge optužnice protiv I-opt. Zdravka Mamića i dr., u predmetu br. Kov-Us-4/2017, odgođena je iz zakonskih razloga u smislu čl. 349. st. 2. ZKP/08 jer nije uredno iskazana dostava poziva za I-opt. Zdravka Mamića, III-opt. Marija Mamića, VII-opt. Niky Arthura Vuksana, te za odvjetnika Veljka Miljevića.
 
Optužno vijeće je donijelo rješenje o odgađanju navedene sjednice, a slijedeću je zakazala za dan 21. svibnja 2019. u 10,00 sati.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
26. ožujka 2019.
Osijek, 26. ožujka 2019.
 
Nakon provedenog kaznenog postupka raspravno kazneno vijeće Županijskog suda u Osijeku u predmetu br. K-Rz-4/2018, nakon vijećanja i glasanja, danas je objavilo presudu kojom je opt. Stevan Budač proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i deset mjeseci. Ujedno mu je vijeće rješenjem produljilo istražni zatvor iz zakonske osnove čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08.
 
Presuda koja je javno objavljena je nepravomoćna, te nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 15 dana, a o istoj odlučuje Vrhovni sud RH.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
20. ožujka 2019.
Osijek, 20. ožujka 2019.
 
Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, u predmetu br. Kov-Us-2/2019, protiv I-opt. Dragana Bakovića i dr., ponovno je odlučivalo o prijedlogu za produljenje istražnog zatvora iz optužnice DO USKOK-a, iz razloga što je Vrhovni sud RH svojom odlukom od 8. ožujka 2019. djelomično ukinulo rješenje optužnog vijeća od 13. veljače 2019. i to u odnosu na III-opt. Jasminu Huzanić i IV-opt. Maria Tolića. U odnosu na I-opt. Dragana Bakovića i II-opt. Milana Bulata Vrhovni sud RH je odbio njihove žalbe i potvrdio odluku suda o produljenju istražnog zatvora do okončanja postupka.
 
Optužno vijeće je nakon održane sjednice vijeća donijelo rješenje kojim je ponovno prihvaćen prijedlog da se prema III-opt. Jasmini Huzanić i IV-opt. Mariu Toliću produlji istražni zatvor iz zakonske osnove iz čl. 123. st. 1. t. 1. ZKP/08.
 
U istom rješenju pod toč. II/, za IV-opt. Maria Tolića, prihvaćen je prijedlog da se istražni zatvor koji mu je određen pod toč. I/ rješenja, može zamijeniti jamstvom u vidu polaganja gotovog novca u iznosu od 200.000,00 kuna, uz zakonske uvjete iz čl. 102. st. 1. i 2. ZKP/08.
 
Rješenje optužnog vijeća je nepravomoćno, a nezadovoljna stranka ima pravo podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud RH.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
18. ožujka 2019.
Osijek, 18. ožujka 2019.

Optužno vijeće u predmetu br. Kov-Us-4/2019, je na današnjoj sjednici potvrdilo optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. K-US-311/18, od 18. veljače 2019., protiv I-opt. Franje Varge zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ/11 i protiv II-opt. Blaža Curića zbog kaznenog djela pomaganja u sprečavanju dokazivanja iz čl. 306. st. 2. u svezi čl. 38. KZ/11.

Optužno vijeće je temeljem čl. 350. st. 6. ZKP/08 ukinulo istražni zatvor protiv navedenih optuženika, te se isti odmah puštaju na slobodu.

Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena, dok u odnosu na toč. II/ rješenja o ukidanju istražnog zatvora je dopuštena žalba.

Nakon proteka rokova za žalbu, optužnica sa spisom predmeta se dostavlja određenom predsjedniku vijeća radi određivanja rasprave.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
13. ožujka 2019.
Osijek, 13. ožujka 2019.
 
Županijski sud u Osijeku danas je zaprimio optužnicu DO USKOK-a, br. K-US-213/2018, protiv I-okr. D.S. do XVI-okr. M.K., zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv javnog reda i to: kazneno djelo zločinačko udruženje iz čl. 328. st. 1. KZ/11, te kazneno djelo počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. st. 2. u vezi s čl. 331. st. 3. KZ/11 (nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari).
 
Protiv pet okrivljenika, koji se nalaže u Zatvoru u Osijeku od 18. lipnja 2018., u optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.
 
Po zaprimanju i formiranju sudskog spisa od optužnice državno-odvjetničkog dijela spisa, predmet će biti dodijeljen I-stupanjskom sucu po redoslijedu koji će kao predsjednik optužnog vijeća ispitati optužnicu i u roku od 48 sati odlučiti o prijedlogu za produljenje istražnog zatvora.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
6. ožujka 2019.
Osijek, 6. ožujka 2019.
 
Optužno vijeće danas je donijelo odluku povodom prijedloga iz optužnice protiv dvojice hrvatskih državljana, u dobi od 64 i 65 godina iz Vukovara, za produljenjem istražnog zatvora do okončanja kaznenog postupka, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.
 
Optužno vijeće je odlučilo na sjednici da produlji rješenjem istražni zatvor po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. t. 1. ZKP/08, zbog bojazni od bijega, sve do okončanja kaznenog postupka. Na navedeno rješenje nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe, a o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac