15. prosinca 2017.
Osijek, 15. prosinca 2017.
 
Na Županijskom sudu u Osijeku danas je zasjedalo optužno vijeće u kaznenom predmetu USKOK-a, radi potvrđivanja optužnice br. K-US-342/2015, od 10. srpnja 2017., protiv okr. Zdravka Mamića i dr., zbog kaznenog djela iz čl. 328. st. 1. KZ/11 i dr.
 
Utvrđeno je da nisu stvoreni zakonski uvjeti za održavanje sjednice optužnog vijeća jer je branitelj VI-okr. Igora Krote izvjestio vijeće, kako nije uspio pribaviti potvrdu da je njegov branjenik uredno obaviješten, odnosno da je primio poziv za današnju sjednicu optužnog vijeća. Kako nije dostavljen dokaz da je okr. Igor Krota uredno obaviješten, predsjednik vijeća je donio rješenje da se današnja sjednica vijeća odgađa, a slijedeća zakazuje za dan 5. veljače 2018. u 10,00 sati.
 
Sve nazočne okrivljenike i njihove branitelje predsjednik vijeća je usmeno pozvao proglasom ovog rješenja o odgodi današnje sjednice vijeća, dok će naknadno pismenim putem ponovno pozvati okr. Marija Mamića, okr. Damira Vrbanovića, okr. Sandra Stipančića, okr. Igora Krotu, okr. Zorana Mamića i okr. Nikkya Arthura Vuksana.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
5. prosinca 2017.
Osijek, 5. prosinca 2017.

Ministarstvo pravosuđa RH, Uprava za zatvorski sustav, Centar za dijagnostiku u Zagrebu, izvjestilo je Županijski sud u Osijeku dana 27. studenoga 2017. da je u predmetu izdržavanja kazne za zatvorenika Mirka Novakovića, rođenog 26.4.1990. u Osijeku, isti zaprimljen dana 25. studenog 2017. u Centar za dijagnostiku u Zagrebu, odnosno izvršen je premještaj na izdržavanje kazne iz Republike Paragvaj u Republiku Hrvatsku.

Nakon provedene dijagnostike, zatvorenik će biti upućen u određenu kaznionicu radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora po presudi Suda u Paragvaju.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
27. studenoga 2017.
Osijek, 27. studenoga 2017.
 
Vijeće Županijskog suda u Osijeku je prihvatilo žalbu DO USKOK-a, u kaznenom predmetu protiv okr. Franje Lucića, zbog kaznenog djela davanja mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11, novinaru Dragutinu Hedlu, povodom izjavljenih žalbi okr. Franje Lucića i njegovih branitelja, a na nepravomoćnu odluku suca istrage kojom je ranije prihvatio žalbe okrivljenika, te preinačilo odluku suca istrage na način da je prihvatilo žalbu DO USKOK-a, a kao neosnovane odbilo žalbe okrivljenika i njegovih branitelja.
 
Time je rješenje o provođenju istrage DO USKOK-a br. K-US-276/2017, Is-US-33/2017, postalo pravomoćno i otvorena je istraga protiv okr. Franje Lucića, da bi novinaru Dragutinu Hedlu, kao odgovornoj osobi, ponudio mito da unutar granica svoje ovlasti ne obavi radnju koju bi morao obaviti.
 
Vijeće je zauzelo stav, da unatoč činjenici da novinar Dragutin Hedl nije u stalnom radnom odnosu, odnosno da ima sklopljen ugovor o djelu, da isti protivno stavu suca istrage, ima pak status odgovorne osobe u trgovačkim društvima "Telegram media grupa" d.o.o. i "Adriatic media" d.o.o., odnosno, da u smislu čl. 87. st. 6. KZ/11 ima status odgovorne osobe, jer mu je temeljem ugovora o djelu povjereno točno određen djelokrug novinarskih poslova, za koju djelatnost su između ostalih djelatnosti i registrirani. Vijeće smatra da je novinaru povjereno istraživanje, a zatim i pisanje autorskog članka radi objave na njihovom portalu. U konkretnom slučaju novinar je pisao o tvrtkama okr. Franje Lucića i od strane okrivljenika ponude tri puta veće od naknade koju honorarno dobiva, da ne bi pisao o toj temi za portal "Telegram.hr-Portal".
 
Iz navedenih razloga, Vijeće smatra da su zbog toga ispunjena zakonska obilježja kaznenog djela iz čl. 294. st. 1. KZ/11, jer je nuđena nagrada odgovornoj osobi u pravnoj osobi.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
7. studenoga 2017.
Osijek, 7. studenoga 2017.
 
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je povodom prijedloga ŽDO u Osijeku za određivanje istražnog zatvora protiv muške osobe, drž. RH, s područja Luga, proveo usmeno nejavno ročište, te je nakon istoga prihvatio prijedlog da se zbog osnovane sumnje na kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju i kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv spolne slobode na štetu izvanbračne supruge, prema istome odredi rješenjem istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od dovršenja i ponavljanja kaznenog djela.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
Dani otvorenih vrata sudova

 

 

 

Dodatne informacije o danu otvorenih vrata pogledajte ovdje.

18. listopada 2017.
Osijek, 18. listopada 2017.

Današnja sjednica optužnog vijeća u novom uskočkom predmetu protiv I-opt. Zdravka Mamića, II-opt. Damira Vrbanovića, III-opt. Maria Mamića, IV-opt. Sandra Stipančića, V-opt. Igora Krote, VI-opt. Zorana Mamića i VII-opt. Nikkya Arthura Vuksana, nije održana iz procesnih zakonskih razloga, jer nije bilo uvjeta za njeno održavanje.

Sjednici su pristupili branitelji svih optuženika, u odsutnosti optuženika, koji su uredno pozvani, osim VI-opt. Zorana Mamića. Utvrđeno je da VI-opt. Zoran Mamić nije uredno primio poziv za tu sjednicu optužnog vijeća, a niti da je primio optužnicu.

Zbog navedenog, optužno vijeće je zakazalo novi termin održavanja sjednice optužnog vijeća za dan 15. prosinca 2017. kada će biti raspravljano o potvrđivanju optužnice.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
26. rujna 2017.
Osijek, 26. rujna 2017.
 
Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Osijeku priveden je 23. rujna 2017. osumnjičenik, r. 1973. g., državljanin RH, iz Suze, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - pokušaj ubojstva iz čl. 110. u vezi čl. 34. st. 1. KZ/11, na štetu susjeda.
 
Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, zbog koluzionih razloga i to zbog bojazni od utjecaja na oštećenika kojeg osobno poznaje, te zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela koje je ostalo u pokušaju i zbog ranije osuđivanosti.
 
Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
17. kolovoza 2017.
Osijek, 17. kolovoza 2017. g.

Dežurnom sucu istrage priveden je 16. kolovoza 2017. g. osumnjičenik, državljanin RH, s područja Osijeka, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - pokušaj ubojstva iz čl. 110. u vezi čl. 34. st. 1. KZ/11, na štetu susjeda.
Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela.
Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedeni dana 15. kolovoza 2017. g. oko 02,00 sati u obiteljskoj kući u Osijeku, u nakani da liši života susjeda, istog kuhinjskim nožem ubo u lijevu stranu grudnog koša i u predjelu glave na zatiljku, no u dovršenju djela je spriječen bijegom oštećenika.

U dežurstvu je priveden i osumnjičenik, državljanin RH, s područja Osijeka, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - omogućavanje trošenja droge iz čl. 191. st. 1. i 2. KZ/11.
Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od dovršenja kaznenog djela i zbog bojazni od utjecaja na svjedoke.
Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od mjeseca svibnja pa do uhićenja osumnjičenik davao više opojnih droga na konzumiranje maloljetnim osobama.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
14. kolovoza 2017.
Osijek, 14. kolovoza 2017. g.

Dežurnom sucu istrage priveden je osumnjičenik Z.S., drž. RH, rođen 1982.g., iz Šećerane, po prijedlogu ŽDO u Osijeku, zbog osnove sumnje da je navedeni počinio kaznena djela i to dva kaznena djela pokušaja teškog ubojstva i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Nakon provedenog ročišta, prihvaćen je prijedlog, te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja ili dovršenja kaznenog djela, te zbog bojazni od utjecaja na svjedoke.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedeni 12. na 13. kolovoza 2017. g. u Šećerani izlaskom iz stana, a naoružan poluautomatskom puškom i ručnom bombom i uz prijetnju da će ubiti djelatnike policije na intervenciji, a poslije i pripadnike pregovaračkog tima Specijalne jedinice policije Osijek, u njihovom pravcu ispucao više hitaca, te aktivirao ručnu bombu, te da je pucao u smjeru kuće susjede s kojom je u sukobu.


Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac
14. kolovoza 2017
Osijek, 14. kolovoza 2017. g.

U subotu, 12. kolovoza 2017. g., sucu istrage je priveden uz prijedlog ODO u Osijeku za određivanje istražnog zatvora, osumnjičenik, državljanin RH, iz Belog Manastira, r. 1960. g., zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 3. KZ/11.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je prihvatio prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni od ponavljanja djela. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je uhićenik dana 11. kolovoza 2017. g. na porti Županijskog suda u Osijeku izrekao ozbiljne prijetnje da će usmrtiti sutkinju i zapisničarku Općinskog suda u Osijeku, a koja je vodila prethodno protiv njega kazneni postupak zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Isto tako je utvrđeno da je pravomoćno osuđen zbog identičnog kaznenog djela prijetnje.

U tijeku subote, sucu istrage je priveden uz prijedlog ŽDO u Osijeku osumnjičenik, državljanin RH, iz Osijeka, r. 1965. g., zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo pokušaj ubojstva.

Nakon provedenog ročišta, prihvaćen je prijedlog te je sudac istrage donio rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja ili dovršenja kaznenog djela, te zbog bojazni od utjecaja na svjedoke. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedeni u petak 11. kolovoza 2017. g. fizički napao susjeda, te mu čekićem zadao više udaraca u glavu i tijelo, no u dovršenju djela je onemogućen od strane drugog građanina. Oštećenik je pri tome zadobio teške tjelesne ozljede i nalazi se u KBC Osijek.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac