Glavni izbornik
Naslovnica
Unutarnje ustrojstvo Suda
Ured predsjednika Suda
Obraćanje stranaka Uredu predsjednika Suda
Sudačke referade
Referade sudskih savjetnica
Specijalizacije referada
Sudska pisarnica
Kućni red
Pravo na pristup informacijama
Odluka o imenovanju glasnogovrnice Suda
Odluka o imenovanju službenice za informiranje
Priopćenja za javnost
Arhiva priopćenja
Arhiva priopćenja 2015-2018
Izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama
Zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama (obrasci)
Propisi
Etički kodeksi
Službenica za zaštitu osobnih podataka
Informacije vezane uz novčane uplate stranaka
Praksa Suda
Dokumenti
Procedura stvaranja ugovorenih obveza
Procedura zaprimanja računa, njihove provjere i pravovremenog plaćanja
Procedura naplate vlastitih prihoda
Javna nabava
Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave
Plan nabave roba i usluga
Registar ugovora o javnoj nabavi i njihovog izvršenja
Obavijest o sprečavanju sukoba interesa
eRačuni
Financijska izvješća
Financijski planovi
Natječaji i oglasi
ARHIVA natječaja i oglasa
Administrativni referent – sudski zapisničar (m/ž) – 2 izvršitelja - određeno vrijeme
Administrativni referent – sudski zapisnčar i upisničar, neodređeno
Administrativni referent – sudski zapisničar (m/ž) – 2 izvršitelja - određeno vrijeme
Administrativni referent - sudski zapisničar, određeno vrijeme
Administrativni referent - sudski zapisničar, određeno vrijeme
Administrativni referent - sudski zapisničar, određeno vrijeme
Administrativni referent - sudski zapisničar, neodređeno
Administrativni referent - sudski zapisničar, određeno vrijeme
Administrativni referent - sudski zapisničar i upisničar, neodređeno
Administrativni referent - sudski zapisničar, određeno vrijeme
Administrativni referent - upisničar, određeno vrijeme do godinu dana
Administrativni referent - sudski zapisničar, neodređeno
Stručno osposobljavnje bez zasnivanja radnog odnosa
Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u 2019. godini
Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u 2018. godini
Arhiva
Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u 2017. godini
Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u 2016. godini
Arhiva priopćenja 2015-2018

 

Posjet ureda hrvatskog povjerenika za informiranje i crnogorskih kolega

Predsjednik Upravnog suda u Rijeci doc. dr. sc. Alen Rajko primio je danas izaslanstvo Ureda povjerenika za informiranje Republike Hrvatske, na čelu s voditeljicom službe mr. sc. Dubravkom Bevandić, i čelnike crnogorske Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama - predsjednika Savjeta Muhameda Gjokaja i direktora Čedomira Mitrovića, sa suradnicima. Do susreta je došlo tijekom studijskog posjeta Agencije Republici Hrvatskoj, u provedbi twinning projekta Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, posvećenog jačanju kapaciteta Agencije. Osim diskusije o zakonodavstvu i pravnoj praksi na području pristupa informacijama, sastanak je poslužio dogovaranju buduće suradnje između nadležnih tijela dviju zemalja, u okviru crnogorskih pretpristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Rijeka, 13. prosinca 2018.

Christina Sinčić, dipl. iur.
viša sudska savjetnica i glasnogovornica Upravnog suda u Rijeci

 


 


Suradnja sa Crnom Gorom


Predsjednik Upravnog suda u Rijeci dr. sc. Alen Rajko u Podgorici je kao vanjski ekspert sudjelovao u provedbi europskoga twinning projekta jačanja kapaciteta crnogorske Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Pored predavanja na dvije radionice posvećene lokalnim korisnicima projekta, sudjelovao je na okruglom stolu koji su Upravni sud Crne Gore, OECD i Europska unija organizirali radi rješavanja problema koji se javljaju u crnogorskoj praksi upravnog postupka i upravnog spora. Nositelji projektnih aktivnosti s hrvatske su strane bili Središnja agencija za fianciranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te Ured Povjerenika za informiranje. Sudac Rajko posjetio je i Upravni sud Crne Gore, gdje su razmijenjena mišljenja o problemima koji se javljaju u upravnom sudovanju obiju zemalja, te je dogovorena buduća suradnja između upravnih sudova Crne Gore i Hrvatske.

Rijeka, 9. studenog 2018.

Christina Sinčić, dipl. iur.,
viša sudska savjetnica i glasnogovornica Upravnog suda u Rijeci

 


 

 DAN OTVORENIH VRATA UPRAVNOG SUDA U RIJECI 2018.


 


 


Posjet njemačkog kolege Upravnom sudu u Rijeci


Hendrik Buck, zamjenik predsjednice berlinskoga Regionalnog suda (Amtsgericht Mitte), posjetio je danas Upravni sud u Rijeci. Posjet je organiziran u okviru međunarodne sudačke razmjene, uz posredovanje hrvatske Pravosudne akademije.

Suca Bucka primio je predsjednik Suda dr. sc. Alen Rajko, upoznavši ga s osnovnim podacima o Sudu, posebnostima djelatnosti prvostupanjskoga upravnog suda u Hrvatskoj, pokazateljima rada te međunarodnoj suradnji i suradnji Suda s akademskom zajednicom. Razmijenjena su iskustva vezana uz donošenje kadrovskih odluka u pravosuđu i osiguranje sudačke autonomije, kvantitativno normiranje sudačkog posla, primjenu informacijske tehnologije u sudstvu i drugim aktualnostima.

Gost iz Berlina ujedno je obišao prostor Suda, te je prisustvovao raspravi u upravnom sporu u geodetskoj upravnoj stvari, u predmetu koji vodi sudac Vedran Juričić.

Rijeka, 18. listopada 2018.

Upravni sud u Rijeci
Ured predsjednika Suda

 


 


Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji o privremenoj zaštiti u upravnom sporu - Trst, 16. listopada 2018.


Kada je u upravnom sporu opravdano donijeti mjere privremene zaštite do okončanja ocjene zakonitosti akta uprave, kako kasnije donesena presuda upravnog suda ne bi bila beskorisna, te kako spriječiti zlouporabu takvih mjera? Odgovorom na ta pitanja danas se u Trstu bavi međunarodna stručna konferencija, na kojoj je, kao hrvatski predstavnik, predavanje održao predsjednik Upravnog suda u Rijeci dr. sc. Alen Rajko. Njegovo izlaganje obuhvatilo je hrvatsko zakonodavstvo i sudsku praksu na ovome području, razvijenu od početka provedbe reforme hrvatskoga upravnog spora 2012. godine. Pored talijanskih i hrvatskih iskustava, pravne sustave svojih zemalja predstavili su upravni suci iz Latvije, Njemačke, Slovenije i Španjolske. Među organizatorima konferencije je i Europska mreža za usavršavanje sudaca (EJTN - European Judicial Training Network).


PROGRAM SKUPA


Rijeka, 16. listopada 2018.

Christina Sinčić, dipl. iur.
viša sudska savjetnica i glasnogovornica Upravnog suda u Rijeci


 


 


Posjet ministra pravosuđa sa suradnicima


U okviru današnjeg boravka na Riječkome pravosudnom području, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetio je i Upravni sud u Rijeci.

U ministrovoj pratnji bili su državni tajnik mr. sc. Josip Salapić, pomoćnica ministra Sanda Kulić Makar i tajnica Kabineta ministra Sedina Dubravčić.

Obilasku riječkih sudova prethodio je zajednički sastanak ministra i njegovih suradnika sa čelnicima pravosudnih tijela sa sjedištem u Rijeci.


Rijeka, 15. prosinca 2017.


 


 
DAN OTVORENIH VRATA UPRAVNOG SUDA U RIJECI 2017. 


 


 


Tijekom ovog tjedna Upravni sud u Rijeci preselit će s postojeće lokacije u Rijeci, Korzo 13, na novu adresu u Rijeci, Erazma Barčića 5 (zgrada u kojoj se nalazi šalter-sala Hrvatskog Telekoma).

Preseljenje te informacijsko-komunikacijsko povezivanje suda trajat će nekoliko dana, pa stranke i njihove opunomoćenike molimo za razumijevanje u prijelaznom razdoblju, u kojem preporučujemo kontaktiranje suda predajom podnesaka pošti. Preseljenje se provodi potkraj ljetnog razdoblja, u kojem je manji intenzitet obraćanja stranaka sudu. Za neposrednu predaju podnesaka te u dijelu poslovanja koji ne ovisi o funkcioniranju informacijsko-komunikacijskog sustava, ni o dostupnosti postojećih spisa, sudska pisarnica bit će otvorena na dosadašnjoj lokaciji (Korzo 13) u redovnom terminu primanja stranaka (od 9,00 do 11,30 te od 12,00 do 13,00 sati), do petka, 25. kolovoza.

Rijeka, 23. kolovoza 2017.

Upravni sud u Rijeci
Ured predsjednika Suda


 


 


Danas su Upravni sud u Rijeci posjetile su tri sutkinje s međunarodne razmjene u organizaciji EJTN-a i Pravosudne akademije u Zagrebu i to:


Ana Fariňas, sutkinja iz Španjolske,
Lidiya Tomova, sutkinja iz Bugarske,
Tânia Sofia Pena Rodrugues Meireles da Cunha, sutkinja iz Portugala.


Primila ih je zamjenica predsjednika Suda Snježana Horvat-Paliska, a tijekom posjete pozdravio ih je Predsjednik Upravnog suda u Rijeci Alen Rajko. Vedran Juričić sudac Upravnog suda u Rijeci posjetiteljicama je ukratko pojasnio vrste predmeta te pristup Upravnom sudu u financijskoj oblasti (porezno i carinsko pravo). Posjetiteljice su prisustvovale javnoj raspravi u referadi sutkinje Danice Vučinić.


Rijeka, 3. srpnja 2017.


Upravni sud u Rijeci
Ured predsjednika Suda


 


 


Dr. sc. Alen Rajko i u sljedeće će četiri godine voditi Upravni sud u Rijeci. Odlučilo je to Državno sudbeno vijeće na današnjoj sjednici, nakon provedenoga natječajnog postupka, koji uključuje pribavljanje mišljenja Sudačkog vijeća Visokoga upravnog suda Republike Hrvatske, predsjednika viših sudova i Ministarstva pravosuđa, te vrednovanje rezultata rada kandidata, njegova programa rada i strukturiranog razgovora.

Drugi - time ujedno i završni - mandat suca Rajka na dužnosti predsjednika Upravnog suda u Rijeci započinje 1. srpnja.

Rijeka, 25. svibnja 2017.

Christina Sinčić, dipl. iur.
viša sudska savjetnica i glasnogovornica Suda

 


 


U Izvješću Pučke pravobraniteljice za 2016. godinu, izdanome 31. ožujka 2017., u okviru rubrike Pravosudni predmeti vezani uz diskriminaciju - Upravnosudski predmeti, izneseno je više pozitivnih zapažanja vezano uz rad Upravnog suda u Rijeci u predmetima u kojima se tužitelji pozivaju na diskriminaciju. Navedena zapažanja odnose se na očitovanja Suda na navode stranaka o diskriminaciji, edukacijsku ulogu Suda, te poznavanje relevantne materije od strane Suda.

U nastavku prenosimo navedeni dio Izvješća:

"Za razliku od prakse prethodnih godina, u 2016. je osim Upravnog suda u Rijeci i Visoki upravni sud postupao u predmetima u kojima se tužitelji, između ostalog, pozivaju na diskriminaciju. U gotovo svim takvim upravnim sporovima, riječ je o paušalnim navodima pri čemu tužitelji slabo elaboriraju argumente o diskriminaciji. Vrlo često izostaje identifikacija diskriminacijske osnove ili se ističe ona koja nije regulirana ZSD-om te gotovo redovito izostaju ikakvi dokazi o diskriminatornom postupanju tuženika. Time se stječe dojam da su navodi o diskriminaciji istaknuti tek kao usputan i manje relevantan argument.

Unatoč činjenici što je u 2016. u većem broju upravnih sporova isticana diskriminacija, s obzirom na opsežnost pravnih stvari u kojima upravni sudovi postupaju, kao i čestu paušalnost navoda o diskriminaciji, tužitelji i dalje propuštaju adekvatno koristiti kapacitete i stručnost upravnih sudova. Pozitivno je što se upravni sud, bez obzira na kvalitetu tužiteljeve argumentacije, o diskriminaciji očituje i strankama daje razloge njezine (ne)osnovanosti, provodeći tako i edukaciju o uvjetima utvrđenja diskriminacije."

Cjelovito Izvješće dostupno je pod: http://ombudsman.hr/hr/component/jdownloads/send/76-izvjesca-2016/854-izvjesce-pucke-pravobraniteljice-za-2016


Rijeka, 11. travnja 2017.


Glasnogovornica Suda i viša sudska savjetnica
Christina Sinčić, dipl. iur.

 


 


Priopćenje za medije Upravnog suda u Rijeci - upravni spor Jurešić protiv Primorsko-goranske županije

Vezano uz upite dijela medija o prostornoj mogućnosti prisustvovanja raspravi koja je za 5. travnja 2017. bila zakazana u upravnom sporu tužitelja Valerija Jurešića protiv tuženika Primorsko-goranske županije, župana, radi prestanka službe, sve medije koje redovito kontaktiramo obavješćujemo kako slijedi.

Navedeni spor dovršen je pred ovim Sudom donošenjem presude bez rasprave, koja je jučer otpremljena strankama. Do povrata dokaza o dostavi presude strankama Upravni sud u Rijeci nije u mogućnosti javno iznositi sadržaj presude, ali su stranke po primitku presude slobodne u javnom raspolaganju njenim sadržajem. Napominjemo da presuda ovog Suda zasad nije pravomoćna, jer je protiv nje dopuštena žalba Visokome upravnom sudu Republike Hrvatske. Napominjemo i da je riječ o sporu u kojem tužitelj osporava rješenje tuženika o ukidanju imenovanja na pročelničko mjesto i o prestanku službe, doneseno slijedom uputa Upravne inspekcije, a ne o sporu o zakonitosti provedbe natječaja za imenovanje pročelnika.

Sud je prethodno tijekom spora pozvao stranke na izjašnjenje jesu li suglasne s rješavanjem ovog spora bez rasprave, s obzirom na to da su u ovome predmetu ključna sporna pitanja pravne, a ne činjenične naravi. Suglasnost tuženika na rješavanje spora bez rasprave pribavljena je ranije, dok se tužitelj – koji je u tužbi najprije predložio dokaze koji se izvode na raspravi - s bezraspravnim rješenjem spora suglasio tek prošlog tjedna. Po pribavi suglasnosti obiju strana, presuda je donesena bez rasprave, pa je ujedno otkazano ročište koje je bilo zakazano za 5. travnja.

Ukaže li se potreba za time, tj. ako mediji ne uspiju od stranaka doći do informacije o sadržaju presude, Sud će, po povratu dostavnica o uručenju presude strankama, anonimiziranu verziju presude objaviti na svojoj internetskoj stranici (http://sudovi.pravosudje.hr/upsRI/index.php?linkID=1 ), na kojoj će od danas biti dostupno i ovo priopćenje.


Rijeka, 4. travnja 2017.

Viša sudska savjetnica i glasnogovornica Suda
Christina Sinčić, dipl. iur.


------------------------------------------ POVEZANI SADRŽAJ ---------------------------------------------------


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE UPRAVNOG SUDA U RIJECI
Rijeka, 11. rujna 2015.

Vezano uz upravni spor koji se pred ovim Sudom vodi između tužitelja Valerija Jurešića i tuženika Primorsko-goranske županije, dio medija obratio nam se upitom o razlozima usvajanja tužiteljeva prijedloga za određivanje odgodnog učinka tužbe.

Kako je navedeno rješenje već dostavljeno strankama, radi cjelovitijeg informiranja javnosti i ravnopravnog tretmana medija u obradi ove teme, u prilogu dostavljamo tekst rješenja o određivanju odgodnog učinka tužbe, s anonimiziranim podacima.


Christina Sinčić, dipl. iur.
sudska savjetnica i glasnogovornica Upravnog suda u Rijeci


                                                                               Poslovni broj: 4 UsI-1064/15-6 


                                                    R E P U B L I K A   H R V A T S K A 
                                                                   R J E Š E N J E

Upravni sud u Rijeci, po sutkinji Snježani Horvat-Paliska, dipl. iur, uz sudjelovanje zapisničarke G. F., u upravnom sporu tužitelja V. J. (…), kojeg zastupa opunomoćenik D. R., odvjetnik u R., protiv tuženika župana Primorsko-goranske županije, Rijeka, Adamićeva 10, radi prestanka službe, 03. rujna 2015., 

                                                                      r i j e š i o j e

Određuje se odgodni učinak tužbe u ovome sporu te se odgađa izvršenje rješenja župana Primorsko-goranske županije KLASA: UP/I-112-02/14-01/1, URBROJ: 2170/1-06-02/5-15-3 od 23. lipnja 2015. do donošenja pravomoćne odluke u ovome sporu. 

                                                                     Obrazloženje

Kod ovog suda 02. srpnja 2015. zaprimljena je tužba tužitelja pod poslovnim brojem 4 UsI-1064/15.
Tužitelj je, u okviru tužbe, podnio i prijedlog za određivanje odgodnog učinka tužbe u ovome upravnom sporu, opširno navodeći razloge zbog kojih bi tužitelju bila nanesena teško popravljiva šteta, smatra da odgoda izvršenja navedenih rješenja nije protivna javnom interesu.
Na spomenuti prijedlog tuženik se očitovao podneskom od 17. srpnja 2015. te iskazao svoju suglasnost za određivanjem odgodnog učinka tužbe iz svih razloga navedenih u prijedlogu.
U predmetnom slučaju pravni učinak izvršnosti vezan je uz rješenje kojim se u točki 1. izreke ukida rješenje župana Primorsko-goranske županije KLASA: UP/I-112-02/14-01/1, URBROJ: 2170/1-06-02/2-14-1 od 10. lipnja 0214., a u točki 2. izreke tužitelju prestaje služba u Upravnom odjelu za (…) Primorsko-goranske županije, danom izvršnosti rješenja.
Prijedlog je osnovan.
Prema članku 26. stavku 2. Zakona o upravnim sporovima („Narodne novine“ 20/10, 143/12 i 152/14, dalje ZUS), sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke ili upravnog ugovora tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje pojedinačne odluke, a odgoda nije protivna javnom interesu.
Stranke ovoga upravnog spora suglasne su da su u predmetnom slučaju ispunjene netom navedene pretpostavke za određivanje odgodnog učinka tužbe, a Sud, u okviru svojih oficioznih ovlasti, ne nalazi razloga da unatoč spomenutom suglasju stranaka odbije tužiteljev prijedlog.
Ovakav stav Sud je već ranije iskazao u svojim rješenjima, tako na primjer u rješenju poslovni broj 5 UsI-290/13 od 15. travnja 2013., 4 UsI-549/13 od 08. srpnja 2013. te
2 UsI-1515/14 od 05. prosinca 2014.
To osobito stoga jer tuženik ionako ima ovlast i bez sudske odluke odrediti odgodni učinak svoje odluke osporene u upravnom sporu (čl. 140. st. 1. Zakona o općem upravnom postupku, „Narodne novine“, broj 47/09), a u predmetnom slučaju tuženik se slaže da postoje razlozi za odgodu.
Pravni učinci ovog rješenja djeluju od dana njegove izvršnosti (čl. 80. st. 2. ZUS-a).
Slijedom iznijetog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

                                                         U Rijeci, 03. rujna 2015. 


                                                                                                       S u t k i nj a
                                                                                    Snježana Horvat- Paliska, dipl. iur.UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena (čl. 67. st. 1., vezano za čl. 26. ZUS-a).

 


 


Umberto Zuballi, predsjednik Regionalnoga upravnog suda za Furlaniju – Julijsku krajinu (Tribunale Amministrativo Regionale per il Friuli Venezia Giulia), sa sjedištem u Trstu, odlukom Predsjednice Republike Hrvatske odlikovan je Redom hrvatskog pletera. Odlikovanje mu je danas uručila Predsjedničina izaslanica, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinić. Svečanost uručenja održana je u sklopu Petoga međunarodnog kolokvija Sjevernoadranske euroregije, koji u Trstu svakog ožujka okuplja suce upravnih sudova i eksperte s područja upravnog prava iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Predsjednik Zuballi, inicijator održavanja ovog skupa, odlikovan je na prijedlog Upravnog suda u Rijeci, za zasluge u promicanju odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike te u prekograničnoj suradnji sudaca i drugih pravnih profesionalaca.

Idućeg tjedna predsjednik Zuballi odlazi u mirovinu, a dužnost predsjednice tršćanskoga Upravnog suda preuzet će sutkinja Oria Settesoldi.

Rijeka, 3. ožujka 2017.


Viša sudska savjetnica i glasnogovornica Suda
Christina Sinčić, dipl. iur.

 


 


EUROPSKI DAN PRAVOSUĐA 2016.
– DAN OTVORENIH VRATA

Povodom obilježavanja Europskog dana pravosuđa (25. listopada), Upravni sud u Rijeci organizira Dan otvorenih vrata u srijedu, 26. listopada 2016., u vremenu od 09,00 do 14,00 sati.

U navedenom vremenu zainteresirani građani mogu razgledati prostor Suda, te dobiti odgovore na pitanja o njegovu funkcioniranju. Pritom osoblje Suda posjetiteljima ne smije davati pravne savjete, niti informacije o konkretnim predmetima koji se rješavaju na Sudu.

Molimo da grupne dolaske unaprijed najavite putem elektroničke pošte, na adresu: kontakt@usri.pravosudje.hr . Pojedinačni posjetitelji bit će okupljeni u grupe, kada to bude bilo moguće. U okviru provedbe manifestacije vrijede uobičajeni standardi sigurnosnog pregleda na ulazu u Sud.

 


 


ODGODNI UČINAK TUŽBE 


                                                                                              Poslovni broj: 4 UsI-1064/15-6


                                                R E P U B L I K A   H R V A T S K A
                                                                 R J E Š E N J E

Upravni sud u Rijeci, po sutkinji Snježani Horvat-Paliska, dipl. iur, uz sudjelovanje zapisničarke G. F., u upravnom sporu tužitelja V. J. (…), kojeg zastupa opunomoćenik D. R., odvjetnik u R., protiv tuženika župana Primorsko-goranske županije, Rijeka, Adamićeva 10, radi prestanka službe, 03. rujna 2015.,

                                                                     r i j e š i o j e

Određuje se odgodni učinak tužbe u ovome sporu te se odgađa izvršenje rješenja župana Primorsko-goranske županije KLASA: UP/I-112-02/14-01/1, URBROJ: 2170/1-06-02/5-15-3 od 23. lipnja 2015. do donošenja pravomoćne odluke u ovome sporu.

                                                                    Obrazloženje

Kod ovog suda 02. srpnja 2015. zaprimljena je tužba tužitelja pod poslovnim brojem 4 UsI-1064/15.
Tužitelj je, u okviru tužbe, podnio i prijedlog za određivanje odgodnog učinka tužbe u ovome upravnom sporu, opširno navodeći razloge zbog kojih bi tužitelju bila nanesena teško popravljiva šteta, smatra da odgoda izvršenja navedenih rješenja nije protivna javnom interesu.
Na spomenuti prijedlog tuženik se očitovao podneskom od 17. srpnja 2015. te iskazao svoju suglasnost za određivanjem odgodnog učinka tužbe iz svih razloga navedenih u prijedlogu.
U predmetnom slučaju pravni učinak izvršnosti vezan je uz rješenje kojim se u točki 1. izreke ukida rješenje župana Primorsko-goranske županije KLASA: UP/I-112-02/14-01/1, URBROJ: 2170/1-06-02/2-14-1 od 10. lipnja 0214., a u točki 2. izreke tužitelju prestaje služba u Upravnom odjelu za (…) Primorsko-goranske županije, danom izvršnosti rješenja.
Prijedlog je osnovan.
Prema članku 26. stavku 2. Zakona o upravnim sporovima („Narodne novine“ 20/10, 143/12 i 152/14, dalje ZUS), sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke ili upravnog ugovora tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje pojedinačne odluke, a odgoda nije protivna javnom interesu.
Stranke ovoga upravnog spora suglasne su da su u predmetnom slučaju ispunjene netom navedene pretpostavke za određivanje odgodnog učinka tužbe, a Sud, u okviru svojih oficioznih ovlasti, ne nalazi razloga da unatoč spomenutom suglasju stranaka odbije tužiteljev prijedlog.
Ovakav stav Sud je već ranije iskazao u svojim rješenjima, tako na primjer u rješenju poslovni broj 5 UsI-290/13 od 15. travnja 2013., 4 UsI-549/13 od 08. srpnja 2013. te
2 UsI-1515/14 od 05. prosinca 2014.
To osobito stoga jer tuženik ionako ima ovlast i bez sudske odluke odrediti odgodni učinak svoje odluke osporene u upravnom sporu (čl. 140. st. 1. Zakona o općem upravnom postupku, „Narodne novine“, broj 47/09), a u predmetnom slučaju tuženik se slaže da postoje razlozi za odgodu.
Pravni učinci ovog rješenja djeluju od dana njegove izvršnosti (čl. 80. st. 2. ZUS-a).
Slijedom iznijetog odlučeno je kao u izreci ovog rješenja.

                                                                U Rijeci 03. rujna 2015.


                                                                                                        S u t k i nj a
                                                                                         Snježana Horvat- Paliska, dipl. iur.UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena (čl. 67. st. 1., vezano za čl. 26. ZUS-a).