Priopćenje za javnost


REPUBLIKA HRVATSKA
PREKRŠAJNI SUD U SPLITUNa temelju čl. 10. st. 1. t. 15. Zakona o pravu na pristup informacijama Prekršajni sud u Splitu objavljuje

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Na prijedlog Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Prekršajni sud u Splitu dana 2. travnja 2014. god. donio je rješenje Pp 22 Prz-39/14 kojim se na temelju čl. 34a. st. 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima Zdravku Mamiću izriče zabrana prisustvovanja svim športskim natjecanjima – nogometnim utakmicama u Splitu na gradskom stadionu „Poljud“ i stadionu „Park mladeži“ u kojima sudjeluje HNK „Hajduk“, NK „Split“ i reprezentacija Republike Hrvatske u trajanju od 9 (devet) mjeseci.

Dana 14. travnja 2014. god. zaprimljena je pravodobna žalba Zdravka Mamića koja odgađa izvršenje ovog rješenja.

Dana 26. ožujka 2014. god. Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, I Policijska postaja Split podnijela je optužni prijedlog pod brojem: 511-12-23-50-151/14 protiv okrivljenika pod 1) Zdravka Mamića i okrivljenika pod 2) Ivana Bege zbog prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Istim optužnim prijedlogom ovlašteni tužitelj predlaže za oba okrivljenika određivanje mjere opreza zabrane posjećivanja gradskog stadiona „Poljud“ i nogometnog stadiona „Park mladeži“ u Splitu za vrijeme dok se na istima odigravaju nogometne utakmice I Hrvatske nogometne lige, KUP-a i reprezentacije Republike Hrvatske.

Imajući u vidu načelo razmjernosti i svrhu mjere opreza, Prekršajni sud u Splitu na prijedlog ovlaštenog tužitelja 15. travnja 2014. god. donio je:

- Rješenje o određivanju mjere opreza Zdravku Mamiću zabrane posjećivanja gradskog stadiona „Poljud“ i nogometnog stadiona „Park mladeži“ u Splitu za vrijeme dok se na istima odigravaju nogometne utakmice I Hrvatske nogometne lige, KUP-a i reprezentacije Republike Hrvatske,

- Rješenje o određivanju mjere opreza Ivanu Begi zabrane posjećivanja gradskog stadiona „Poljud“ i nogometnog stadiona „Park mladeži“ u Splitu za vrijeme dok se na istima odigravaju nogometne utakmice u kojima sudjeluje GNK „Dinamo“ i reprezentacija Republike Hrvatske.

Okrivljenicima su određene navedene mjere opreza jer je Sud ocijenio, s obzirom na stanje u spisu, i dokaze koje je priložio ovlašteni tužitelj postojanje realne opasnosti da okrivljenici mogu nastaviti s činjenjem novih prekršaja na športskim objektima i športskim natjecanjima kako je to pobliže opisano u Rješenjima o mjeri opreza pojedinačno za svakog okrivljenika.

Mjere opreza izvršne su za oba okrivljenika odmah i traju dok za tim postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude. U slučaju nepostupanja po određenoj mjeri opreza okrivljenici se na temelju čl. 132. t. 5. Prekršajnog zakona mogu kazniti novčanom kaznom u iznosu do 10.000,00 kn.

U Splitu, 16. travnja 2014. god.


Službenica za informiranje
Prekršajnog suda u Splitu

viša sudska savjetnica
Milena Longo