Dan otvorenih vrata

Europski dan pravosuđa ustanovljen 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije države članice Vijeća Europe već tradicionalno obilježavaju 25. listopada. Ministarstvo pravosuđa u sklopu Europskih dana pravosuđa 2017. godine, u svrhu približavanja pravosuđa građanima organizira „Dan otvorenih vrata“.

Dana 25. listopada 2017. godine u vremenu od 13:00 do 15:00 održat će se Dani otvorenih vrata na Općinskom i Županijskom sudu u Zadru. Kako bi se ova manifestacija što uspješnije održala potrebno se najaviti najkasnije do 24. listopada 2017. godine do 12,00 sati na adresu e-pošte suda
ured.predsjednika@oszd.pravosudje.hr , te u prijavi navesti broj zainteresiranih.

Svaki sudionik treba sa sobom donijeti popunjen obrazac prijave, koju možete preuzeti ovdje:
PRIJAVA 


                                                                                                                               S poštovanjem, 

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru 
Denis Klarendić


Napomena:
Pravni savjeti ili odgovori na pitanja vezana uz stanje konkretnih predmeta NISU dio navedene manifestacije.

Vodić kroz mirenje

 

 

 

 

 
​Stupanjem na snagu Zakona o mirenju stvorene su formalne pretpostavke za primjenu mirenja u praksi rješavanja sporova u Republici Hrvatskoj
.

Mirenje je specifičan oblik posredovanja u sporu između stranaka nad kojim one imaju potpunu kontrolu, a posebice nad njegovim rezultatom. Odatle i odgovornost stranaka za uspjeh, odnosno neuspjeh mirenja.

Dva su osnovna smjera kojim stranke mogu riješiti svoj spor.
Prvi smjer je građanski parnični postupak kao opća, redovna i osnovna metoda zaštite ugroženih ili povrijeđenih građanskih prava koju pruža državna pravosudna organizacija.
Drugi smjer je izabiranje mirenja kao načina rješavanja spora prije započinjanja sudskog postupka ili tijekom samog sudskog postupka.

Hoće li stranke u sporu izabrati jedan ili drugi smjer ovisi samo o njima, odnosno hoće li prepoznati činjenicu da je u postupku mirenja konačni način rješenja spora u njihovim rukama što jasno ukazuje na prednost mirenja u odnosu na druge vrste rješavanja sporova.

Cilj je mirenja, ne samo rješavanje međusobnog spora na obostrano zadovoljstvo, već ujedno osiguranje očuvanja dobrih odnosa stranaka u budućnosti posebice kada se radi o sporovima vezanim za obitelj, susjede, poslovne partnere, dugoročne ugovore i drugo.

Radi osnovnih informacija i kao pomoć u tim postupcima, Ministarstvo pravosuđa izradilo je Vodič kroz mirenje.

 

Zadar
 Dobrodošli na službene stranice Općinskog suda u Zadru, 

Borrelli 9, 23000 Zadar 


adresa: http://sudovi.pravosudje.hr/oszd 

e-mail adresa: